Csábító narancsos francia palacsinta: a crepe tésztájába tejszín és vaj is kerül
A Crepes Suzette, vagyis Zsuzsi palacsintája nagyon narancsos, a tészta lágy, és képtelenség belőle eleget készíteni.

A franciák palacsintája még a miénknél is vékonyabb, a tejszínnek és a vajnak köszönhetően hihetetlenül lágy. A tökéletes tészta titka a pihentetés, így jóval lágyabb lesz. Ne csak a hagyományos töltelékekkel kínáld, kóstold meg a híres narancsos variációt is! Ha teheted, egy gombóc vaníliás fagylaltot is kanalazz mellé, hogy teljes legyen az élvezet.
Narancsos francia palacsinta
Hozzávalók
A palacsintához
- 22 dkg liszt
- 4 db tojás
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet só
- narancshéj
Az öntethez
- 10 dkg vaj
- 2.5 dl narancslé
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál narancslikőr
- 1 teáskanál citromlé
- narancshéj
Elkészítés:
A lisztet szórd egy nagy tálba, add hozzá a cukrot és a sót. Készíts a közepébe egy mélyedést, üsd bele a tojásokat, és rakd hozzá az olvasztott vajat. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, a tejszínt, mehet hozzá a reszelt narancshéj, majd keverd csomómentesre. Hagyd állni a tésztát szobahőmérsékleten körülbelül 15-20 percig. Ha túl sűrű, kevés szénsavas vízzel hígítsd.
Pihentetés után egy serpenyőt kenj ki kevés vajjal, majd oszlass el benne egy merőkanálnyi tésztát, és süsd meg a palacsinta mindkét oldalát. Folytasd tovább, amíg el nem fogy a massza.
Az öntethez szórd a cukrot egy serpenyőbe vagy vastagabb falú lábosba, és várd meg, míg felolvad. Közben ne kevergesd, csak rázogasd az edényt. Akkor jó, ha borostyánszínűre karamellizálódik. A vajat kisebb darabokra vágva add hozzá, és addig keverd, amíg el nem olvad. Húzd le az edényt a tűzről, öntsd hozzá a narancs- és a citromlevet, majd a likőrt. Tedd vissza a tűzre, és forrald össze. A palacsintákat hajtogasd össze, majd forgasd meg a szószban, és melegítsd egy percig. Reszelt narancshéjjal és gyümölcsdarabokkal melegen tálald.
A pufi fahéjas, almás palacsinta is ellenállhatatlan, és illata belengi az egész lakást.