Mennyei narancsos-diós csokifudge: pár perces karácsonyi ajándék
Első hallásra sznob vajkaramellának tűnhet, de nem az. Egyszerű, elronthatatlan, és utolsó pillanatos karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

csokis-dios-fudge.png
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Emlékszem, ez a recept okozta a legnagyobb meglepetést, amikor először készítettem. Nem gondoltam volna, hogy néhány perc alatt ilyen egyszerű a csokoládét egy új szintre emelni. 

A XIX. század végén Amerikában készítettek először fudge-ot, azaz vajkaramellát. Az új édesség gyorsan népszerű lett, mert elkészítéshez nem volt szükség különleges konyhai eszközökre, és néhány perc alatt cukorból, tejből és vajból pompás édességet varázsolhatott "kovbojának" a kor "kovasszonya".

Persze, mint minden népszerű finomságnak, idővel a fudge-nak is számtalan verziója született, amik közül az egyik legnépszerűbb a csokis változat. A csokoládét a profik különféle fűszerekkel, magvakkal vagy szárított gyümölcsdarabokkal teszik változatossá. A variációk száma végtelen, érdemes az adott alkalomnak megfelelő ízesítésben gondolkodni. Én egy igazi karácsonyi klasszikust, naranccsal és dióval bolondítottat választottam a recepthez. Ajándéknak is remek lehet egy fudge-válogatás, de az ünnepi asztalon is szuperül mutatnak a selymes csokoládékockák.

csokifudge

Narancsos, diós csokifudge

Előkészítési idő: 10 perc. Elkészítési idő: 120 perc. 

Hozzávalók 30 db kockához:

25x17 cm-es tál

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl sűrített tej
  • 10 dkg aprított dió
  • 3 teáskanál reszelt narancshéj
  • 2 evőkanál porcukor (opcionális)
karacsonyi-fudge


A csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban olvaszd fel a sűrített tejjel. Ha a sűrített tej nem cukrozott, adj hozzá 2 evőkanál porcukrot. 

Addig kevergesd, míg a massza teljesen homogén lesz, majd add hozzá a durvára aprított diót, és két kávéskanál - lehetőleg kezeletlen - reszelt narancshéjat. Ha nem sikerül kezeletlen narancsot vásárolni, áztasd a gyümölcsöket fél órára forró vízbe, majd egy körömkefével alaposan dörzsöld át, végül öblítsd le őket. Ez azért különösen fontos, mert így fogyasztás előtt biztonságosan el tudod távolítani a növény- és gombaölőszer-maradványokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt, 25x17 centis tálba, és várd meg, míg kihűl, majd tedd a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Körülbelül két óra múlva, ha már megszilárdult a fudge, kockázd fel, és a tetejét díszítsd reszelt narancshéjjal.

Ezt is szeretjük