4 klasszikus, nagyiféle süti, amiket laktózérzékenyek is megehetnek: a gyümölcsös pitétől a sós rúdig
Akkor se mondj le a házias, mennyei sütikről, ha laktózérzékeny vagy, tudatosan kerülöd a tejtermékeket. Próbáld ki a Rama növényi vajalternatíváját, és süss vele finomabbnál finomabb édességeket!
A cikket az Upfield Hungary Kft. támogatta.
Napjainkban egyre többen küzdenek laktózérzékenységgel, vagy jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, és szívesen váltanak az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerekre. A 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatíva nekik is jó megoldást kínál főételekhez, desszertekhez, sőt kenyérre kenve is kitűnő.
A fenntartható forrásból származó vajalternatíva íze, állaga ugyanolyan jó, mint a tejből készült vajé, ráadásul főzés és sütés közben is hasonlóan viselkedik. Tökéletes kevert sütiket, pitéket készíthetsz vele, sőt sós finomságokba is kerülhet. Próbáld ki te is a régi kedvenceket új, egészségesebb hozzávalóval!
Gyümölcsös kevert süti
Hozzávalók:
- 30 dkg gyümölcs
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 20 dkg Rama vajalternatíva
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A Rama vajalternatívát keverd habosra a kétféle cukorral. Egyesével dolgozd hozzá a tojásokat, majd add hozzá a citrom reszelt héját. A végén óvatosan forgasd hozzá a lisztet.
Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és szórd rá a gyümölcsöt. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 25-30 percig. Végezz tűpróbát! Ha a tésztába szúrt tűre nem ragad massza, kiveheted.
Meggyes pite
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg Rama vajalternatíva
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg meggy
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
A lisztet keverd össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáld egy tálba. Add hozzá a Rama vajalternatívát, és morzsold össze. Amikor már kellően morzsalékos, dolgozd hozzá a porcukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha túl ragacsos, szórj még hozzá kevés lisztet.
Vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban, és tedd a hűtőbe. A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki, majd béleld ki vele a piteformát.
A gyümölcsöt mosd meg, ha szükséges, magozd ki, és csepegtesd le. Keverd össze a kétféle cukorral. A piteformában lévő tésztára szórj zsemlemorzsát, oszd el rajta a gyümölcsöt. A félretett tésztát is nyújtsd ki, vágd csíkokra, és rácsozd be vele a pite tetejét. Előmelegített sütőben, 170 süsd meg 35-40 perc alatt.
Citromos, vajas keksz
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg porcukor
- 10 dkg Rama vajalternatíva
- 2 db tojás
- 1 vaníliás cukor
- citromhéj
Az elkészítése:
Az átszitált lisztet és a kétféle cukrot szórd egy tálba, morzsold össze a vajjal, majd add hozzá a tojást és a citrom reszelt héját. Gyorsan gyúrd össze, formázz belőle gombócot, és csomagold folpack fóliába. Tedd a hűtőbe két órára.
Pihentetés után felezd el a tésztát, az egyiket rakd vissza a hűtőbe, a másikat pedig lisztezett felületen nyújtsd ki három milliméter vékonyra. Tetszés szerinti kiszúrókkal szaggasd ki. Formázhatod akár sütipecséttel is. A maradék tésztával is hasonlóan járj el.
Sorakoztasd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 10-12 perc alatt.
Sós, sajtos rúd
Hozzávalók:
- 25 dkg laktózmentes túró
- 25 dkg liszt
- 20 dkg Rama vajalternatíva
- 15 dkg laktózmentes sajt
- 1 db tojás
- só
Az elkészítése:
A túrót tedd egy tálba, villával nyomkodd meg, add hozzá a Rama vajalternatívát, a lisztet és ízlés szerinti sót, majd gyúrd össze. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Letakarva pihentesd a hűtőben legalább 30 percig. A tojást verd fel villával, kend meg vele a tésztát.
Vágd fel tetszés szerint, majd rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. A tetejét szórd meg reszelt sajttal. Told forró sütőbe, és 250 fokon süsd meg 15-20 perc alatt.
Fehérjepótlás növényi forrásból
Számos növényi eredetű étel is tele van fehérjével. Válogass a legjobbak közül!
Építik az izmokat, erősítik a testet: 10 növény, ami nagyon gazdag fehérjében
Nézegess képeket!
Elolvasom