Vajpuha sertéskaraj mézes-narancsos mártásban: így lesz a hús igazán omlós
Ha szereted az édes és sós ízek találkozását, ez a mézes-narancsos mártásban sült karaj is ízleni fog.

mezes narancsos karaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alábbi recept hétköznap és hétvégén is elkészíthető: hamar kész van, mégis kicsit ünnepi hangulatot áraszt. A megadott arányokkal kicsit csípős lesz, ezért nyugodtan csökkentsd a chili mennyiségét, vagy akár el is hagyhatod, ha nem szereted. A különleges hozzávalóktól sem kell megijedni, mert már bármelyik nagyobb boltban kaphatók, de ha nem találsz hoisin szószt, egyszerű szójaszósszal is helyettesítheted.

Mézes-narancsos karaj

Hozzávalók 5 szelethez

A húshoz

  • 80 dkg sertéskaraj (5-6 szelet)
  • 12 dkg liszt
  • 1.5 evőkanál gyömbérpor
  • 0.5 evőkanál kínai ötfűszerkeverék
  • bors
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál almaecet vagy fehérborecet
  • 3 evőkanál hoisin-szósz
  • 2.5 dl narancslé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 narancs húsa és reszelt héja
  • 1 dl méz
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A hússzeleteket enyhén klopfold ki, a hártyákat a szélein vagdosd be, hogy ne essen össze sütés közben. A lisztet keverd össze a gyömbérrel, a fűszerkeverékkel, a sóval és a borssal, forgasd meg benne a húst, és tedd félre. Közben egy kis serpenyőben kezdd el összefőzni a mártást. A narancsot reszeld meg, a húsát szedd cikkekre, és szedd le róluk a külső hártyát. Az apróra vágott fokhagymát futtasd meg olívaolajon, majd add hozzá a szósz többi hozzávalóját. Közepes lángon kevergesd addig, amíg besűrűsödik.

Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, és oldalanként öt-öt perc alatt süsd a karajszeletek mindkét oldalát pirosra. Ha készen vannak, öntsd az összefőzött mártást a serpenyőbe, és forralj rajta még egyet.

A távol-keleti ízek szerelmeseinek a kínai pirított tészta is ízleni fog.

Ezt is szeretjük