A hagyományos mézes krémes bevált receptje: pár nap múlva még puhább és finomabb
Puha, mézes lap, lágy, selymes krém, lekvár és csoki. Ennek a sütinek képtelenség ellenállni.

mezes-kremes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mézes sütemények a karácsonyi időszak nagy kedvencei. Az egyik legnépszerűbb talán a több lapból álló, grízes krémmel, lekvárral töltött süti, aminek a tetejére még csoki is kerül. Érdemes előre elkészíteni, hisz egy-két nap múlva még finomabb, puhább az édesség.  

Mézes krémes

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 5 evőkanál méz
  • 6 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A töltelékhez

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 1 db tojássárga
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg lekvár

A tetejére

  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szórd egy tálba, rakd hozzá a hideg vajat, és morzsold össze. Add hozzá a porcukrot és a szódabikarbónát. A mézet langyosítsd meg, tedd a liszthez, mehet hozzá a tojás, és dolgozd össze a tésztát. Oszd három részre, és nyújtsd akkorára, mint a tepsid. Az első lapot told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd körülbelül 10 perc alatt aranybarnára. Hasonlóan járj el a többi lappal is. 
 

A krémhez a tejet öntsd egy lábosba, forrald fel, kanalanként add hozzá a grízt. Közben folyamatosan kevergesd. Amikor elég sűrű, húzd le a tűzről, és hűtsd ki. Ha langyosra hűl, dolgozd hozzá a cukorral, a vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert vajat.

A kihűlt tésztákat laponként kend meg a krémmel, és az egyik réteg közé rakj lekvárt is.


A mázhoz vízgőz felett olvaszd össze a csokoládét a vajjal, majd egyenletesen simítsd a sütemény tetejére. Tedd a hűtőbe, és tálalás előtt szeleteld fel.
 
Időben elkészítheted a tökéletes mézeskalácsot, jót tesz neki, ha áll egy kicsit.

Ezt is szeretjük