Pillekönnyű meggyes-mákos kalács: így lesz foszlós a kelt tészta
A meggyes-mákos kalács naranccsal megbolondítva a karácsonyi készülődés időszakában kihagyhatatlan.

- A farmertrend legmenőbb darabjait nőies és laza stílusban is elsütheted: változatosan variálható fazonok »
- A szezon legdivatosabb frizurái újragondolva: ultranőies fazonok rövidtől a hosszúig »
- 8 kortalan ruhadarab, ami nem hiányozhat a tavaszi ruhatárból: egyszerűek, mégis felpezsdítik a megjelenést »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Lilu és Ördög Nóra közös műsorvezetése nem működött: a szőke tévés kitálalt, miért
A mákos sütiket mindig szeretjük, télen különösen, és a pillekönnyű kalácstésztának sem lehet ellenállni. A kelt tészta készítésénél ügyelj arra, hogy jól dolgozd ki, hagyj neki elég időt pihenni, és ne fázzon meg. Azaz semmiképpen ne tedd hideg, huzatos helyre, amikor keleszted. A tetejét megszórhatod porcukorral, vagy csokit is csorgathatsz rá.
Meggyes-mákos kalács
Hozzávalók
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojássárga
- 2 teáskanál cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 40 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 db narancs
- meggy
A tetejére
- 1 db tojássárga
- tej
Elkészítés:
Langyosítsd meg a tejet, és egy decibe keverj egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, készíts egy mélyedést a közepébe, öntsd bele a felfuttatott élesztőt, add hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját, a sót, a maradék cukrot és langyos tejet.
Jól dolgozd össze, lágyabb tésztát kell kapni. Ha szükséges, dolgozz hozzá még kevés lisztet. Konyharuhával takard le, és pihentesd egy órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A darált mákot keverd össze a cukorral, majd öntsd le a forró tejjel. Amikor kihűl, facsard bele a narancs levét, és tedd hozzá a reszelt héját.
Ha a tészta duplájára nő, tedd át lisztezett deszkára, és nyújtsd téglalap alakúra. Kend meg a mákkal, és potyogtass rá meggyet. A tésztát tekerd fel, mint a bejglit. Rakd a rudat kivajazott, liszttel megszórt tepsibe. Takard le konyharuhával, és pihentesd 40 percig. Ezt követően a tetejét kend meg egy csepp tejjel elkevert tojássárgával. Tedd előmelegített sütőbe, és 170-180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből.
Omlós pitét is készíthetsz mákkal, sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept