Foszlós mazsolás kalács, szőlős csirkemell
Hamarosan beérnek az első édes szőlőszemek. Nemcsak nyersen eheted, hanem főzheted, sütheted, és süteménybe is teheted.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

Narancsbőrös a fenekük, mégis irtó dögösek: 5 híresség, akinek Photoshop nélkül hepehupás a bőre »

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Vörösboros szőlőleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg szemelt szőlő
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl vörösbor
  • 2 dkg liszt
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • darabka fahéj
  • só, ízlés szerint cukor

A szőlőt öntsd fel egy liter vízzel, add hozzá a vörösbort, a fűszereket, és lassú tűzön addig főzd, míg a szőlő megpuhul. A lisztből a tejszínnel és a tejföllel készíts teljesen sima habarást, és öntsd a levesre. Forrald még néhány percig. Lehűtve tálald.

Szőlős csirkemell

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 50 dkg magozott szőlő
  • fél marék mazsola
  • 1 dl fehér bor
  • 1 dl víz

A csirkemellet vágd kockára, sózd, borsozd. Aprítsd fel a hagymát is, kevés olajon pirítsd üvegesre, majd add hozzá a csirkemellet. Tedd hozzá a kettévágott, kimagozott szőlőt, majd öntsd hozzá a fehér bort és a vizet, lassú tűzön párold puhára. Félidőnél szórd bele a mazsolákat. Összesen 30 percig párold.

Őszi saláta

Hozzávalók:

  • 1 fürt szőlő
  • 15 dkg kecskesajt
  • egy marék dió
  • fél fej jégsaláta
  • 1 alma
  • kevés olívaolaj

A szőlőt csipkedd le a fürtről, és mosd meg. A salátát vágd egészen keskeny csíkokra. A diót pucold meg, majd aprítsd fel, és kevés olajon pirítsd meg. Az almát kockázd fel. A szőlőszemeket, az almát és a salátát keverd össze, öntözd meg olívaolajjal, és hagyd állni kicsit. Kézzel darabold rá a kecskesajtot, majd szórd meg a pirított dióval.

Mazsolás kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 dkg só
  • 1 tojás
  • 2 és fél dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 maroknyi mazsola

A mazsolát néhány órával a felhasználás előtt áztasd be. Az élesztőt morzsold el 2 dl tejben. A vajat olvaszd fel. Az átszitált lisztet dolgozd el a cukorral, a vajjal, az élesztős tejjel, a sóval és a tojás felével. Ha sima a tészta, dolgozd bele a mazsolát is. Lefedve tedd 70 fokos sütőbe, és ott keleszd fél órán át. Oszd három egyenlő részre, formálj belőlük hurkát, és pihentesd 10-15 percig. Végül fond össze a három tésztacsíkot. A kalácsot letakarva tedd ismét a 70 fokos sütőbe, és hagyd duplájára kelni. Vedd le róla a konyharuhát, és csavard fel a sütő hőmérsékletét 150-180 fokra. Keverd össze a maradék tojást és a tejet, majd ha már negyed órája sül a kalács, kenegesd meg a tetejét. Süsd még 30-40 percig, közben ismételd a kenegetést.

Ezt is szeretjük