Mazsolás, túrós buktagombóc: a töltelék krémes, a tészta pillekönnyű
A buktagombóc mutatós, és nem is igazán bonyolult édesség. Túróval és mazsolával készítve különösen finom.
Ne ijedj meg a kelt tészta készítésétől, ha van egy kis gyakorlatod a konyhában, igazán nem ördöngösség! Ehhez a buktagombóchoz egy édes alaptésztát állíts össze, amelyből formálj gombócokat, töltsd meg lágy, mazsolás túrókrémmel, és egy tortaformában helyezd őket egymás mellé! Így a gombócok szépen összesülnek.
Mazsolás, túrós buktagombóc
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2.5 dkg vaj
- 2 dl langyos tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál kristálycukor az élesztőhöz
A töltelékhez
- 15 dkg túró
- 7 dkg mazsola
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
A tetejére
- 5 dkg vaj
- porcukor
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt morzsold bele langyos tejbe, adj hozzá egy kávéskanál kristálycukrot, takard le, és hagyd, hogy az élesztő 10 perc alatt felfusson, azaz jól megemelkedjen. A lisztet közben szitáld egy tálba, és add hozzá a sót. Egy másik tálban villával verd fel a tojásokat, és keverd össze a cukorral. Az átszitált liszthez fakanállal felváltva keverd hozzá az élesztős tejet és a cukros tojást. Ha már nehéz a fakanállal keverni, kézzel dagaszd tovább, amíg hólyagos lesz. A vajat ekkor olvaszd fel, és fokozatosan csorgasd a tésztához. Gyúrd egyneműre az egészet, majd konyharuhával takard le, és meleg helyen pihentesd egy órát, amíg a duplájára nem nő.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A túrót villával törd össze, vegyítsd el a tojással, a kétféle cukorral és a mazsolával.
A megkelt tésztát gyúródeszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass belőle köröket, mindegyik közepére halmozz a töltelékből, és gyúrd gombócokká. Helyezd a tésztákat egymás mellé sütőpapírral bélelt tortaformába, ismét takard le, és így keleszd további fél órát.
Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy darabka vajat olvassz fel, kenőtollal kend meg vele a gombócok tetejét, majd told a sütőbe fél órára, amíg aranybarnára sülnek. Porcukorral megszórva tálald.
Izgalmas buktát készítenél? Próbáld ki gesztenyés töltelékkel! Bolti masszából is mennyei.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció