Gyönyörű márványos kuglóf kakaós csíkokkal: hagyományos kelt tésztából készül
A kakaós csíkokkal díszített márványos kuglóf most a hagyományos módszerrel, kelt tésztából készül.

marvanyos kuglof
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A márványos kuglóf lényege, hogy a sima tésztához kakaós részt is adunk, így kapja a szép színes mintáját. A kuglóf hagyományosan kalácshoz hasonló kelt tésztából készült, most egy ilyen régi módszerrel készült változattal ismerkedhetsz meg. A sütésnél fontos, hogy csak alsó programot használj, felülről ne süljön!

Márványos kuglóf kelt tésztából

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 1 csipet
  • 0.5 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a kristálycukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A vajat olvaszd fel, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Közben a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a porcukrot, a sót, a tojássárgákat, a joghurtot és az élesztős tejet, és előbb fakanállal, utána kézzel gyúrj belőle sima tésztát. Ekkor csorgasd hozzá fokozatosan a vajat is, és gyúrd addig, amíg a felülete szép fényes lesz, és az edény falától elválik. Ekkor oszd két gombócra. A kakaóport keverd el a vízzel, gyúrd bele az egyik tésztagombócba, majd mindkét adagot külön tálban letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.

 

Amikor a pihentetési idő letelt, a két gombócból lisztezett deszkán nyújts nagyjából fél centi vastag téglalapokat, és helyezd őket egymásra, hogy összeragadjanak. Tekerd fel a hosszabbik végénél, mint egy csigát, helyezd el kuglófformában, és letakarva újra keleszd egy órát. A sütőt közben melegítsd elő alsó programon 200 fokra. Tedd a megkelt kuglófot a sütőbe nagyjából fél órára. Húsz perc elteltével takard le a tetejét alufóliával, hogy ne barnuljon nagyon meg. Ha kész, vedd ki, egy kicsit hagyd a formában kihűlni, majd borítsd ki.

Ha szeretnél kuglófot sütni, de nincs sok időd a kelesztésre, gyorsabban is elkészítheted: ennek a csokis változatnak kevert tészta az alapja.

Ezt is szeretjük