Gyönyörű márványos kuglóf, amelyre ránézni is öröm: banántól szaftos a tésztája

A márványos kuglóf tésztájába a kakaón kívül most banán is kerül.

Márványos, banános kuglóf
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a banános, márványos kuglóf jellegében hasonlít a banánkenyérre, ugyanolyan szaftos, vajas és enyhén fűszeres. 35 dekagramm banánra lesz hozzá szükséged, ami körülbelül három közepes darab, de mivel a méretük között nagy az eltérés, mindenképpen mérd le a súlyát. Érett, puha banánokat használj hozzá, azokkal könnyebb dolgozni és édesebbek is. Írót minden nagyobb boltban kapsz már hozzá, de ha nem sikerül beszerezned, pótold ugyanannyi tejjel és egy evőkanál citromlével.

Márványos banános kuglóf

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 40 dkg liszt
  • 35 dkg banán
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 3.5 dl író
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet
  • vaj a forma kikenéséhez

A csokikrémhez:

  • 15 dkg étcsoki
  • 1.5 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A csokis részhez a tejszínt tedd fel a lángra egy kis fazékban. Amikor gyöngyözni kezd, tördeld bele a csokit, és így melegítsd össze kis lángon két-három perc alatt, amíg a csoki felolvad. Vigyázz, ne forrjon. Ha elkészült, keverd egyneműre, és tedd félre, hogy kihűljön.

A banánt pépesítsd teljesen simára. Egy tálban keverd el a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Tedd félre.

Egy másik tálban verd krémesre robotgéppel a vajat. Add hozzá a kétféle cukrot, és keverd simára. Adagold bele a tojásokat, a vaníliát, majd ha ezekkel is kikeverted, a banánpürét. Végül forgasd hozzá az íróval felváltva a lisztes keveréket. 

Egy kuglófformát kenj ki vajjal, és öntsd bele a tészta egyharmadát. Locsold le a csokikrém felével. Erre jön egy újabb adag tészta, csoki, végül tésztával fedd be. Told 175 fokos sütőbe a teljesítménytől függően 60-75 percre, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta. Ha túl korán barnulni kezd, fedd le alufóliával. Ha elkészült, a formában hagyd kihűlni, utána borítsd deszkára.

Csodaszép kakaós piskótatekercs: krémes, mascarponés töltelék kerül bele

A mutatós süti elképesztően finom, érdemes dupla adaggal készíteni, mert pillanatok alatt elfogy.

Elolvasom

Kép: AnnaPustynnikova / Getty Images

Ezt is szeretjük