Illatos, fahéjas-málnás babka: nincs finomabb a délutáni kávé mellé

Igazi családi kedvenccé válhat ez az omlós és illatozó, fahéjas-málnás babka.

Fahéjas-málnás babka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jeruzsálemi kalácsnak is nevezett, de lengyel húsvéti süteményként is emlegetett babka nem véletlenül tett szert az elmúlt években igen nagy népszerűségre, amellett ugyanis, hogy már a tésztája is mennyei és foszlós, szinte bármivel lehet tölteni, egy egyszerű technika révén pedig rendkívül látványosan formázható. 

Málnás-fahéjas babka

Hozzávalók 2 darabhoz

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 2.5 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 40 dkg málna
  • 3 evőkanál cukor
  • fahéj

A kenéshez

  • 1 egész tojás
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos tejben, egy evőkanál cukorral futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. A lisztet szitáld egy tálba, adj hozzá egy csipet sót, add hozzá a tojássárgájákat, a kétféle cukrot, a maradék tejet, majd öntsd bele az élesztős tejet is. Dolgozd össze a tésztát, és gyúrd addig, míg egynemű nem lesz, ezután add hozzá a vajat felolvasztva, és gyúrd tovább, egészen addig, míg már nem lesz ragacsos, és elválik az edény falától. Ekkor takard le konyharuhával, és pihentesd egy órán át, míg duplájára nem kel.

 

Közben készítsd el a málnás tölteléket, amihez a málnát a cukorral közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzd fel, míg kissé be nem sűrűsödik. Ha kész, hagyd kihűlni. Ha nincs kedved a főzéssel bajlódni, a málnát villával is összetörheted, ebben az esetben, mielőtt a tésztára teszed, a fahéjas alapot szórd meg a cukorral.

 

A megkelt tésztát gyúrd át kissé, majd válaszd ketté, és lisztezett felületen nyújts mindkét feléből egy körülbelül 3 mm vastag téglalapot. A tésztát szórd meg fahéjjal, majd mehet rá a cukor és a villával összetört vagy a cukorral felfőzött málna. A tésztát a hosszabb oldala felől, szorosan tekerd fel, majd a tekercset hosszában hasítsd ketté. A két szálat az egyik végénél összecsípve tekerd össze egymással, majd csípd össze a másik végét is, és hajtsd a tészta alá mindkét oldalon. A formázott babkát hosszúkás, papír sütőformába vagy őzgerincformába is teheted, de koszorút formálva tortaformában is megsütheted. Sőt, kettőt egymás mellé is pakolhatsz egy sima tepsiben, a lényeg, hogy mindent bélelj ki sütőpapírral. Kend meg a babka tetejét a felvert tojással, majd hagyd pihenni fél órát. A tovább kelt tésztát kend meg újra, majd tedd 175-180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd aranybarnára 35-40 perc alatt. Ha tovább szeretnéd díszíteni, szórj rá egy kevés pirított mandulát.
 

A világ legcsokoládésabb kalácsa: a babka egészen mennyei

Egy igazán jól elkészített péksütemény nekem sokkal többet ér mindenféle összetett textúrákat és ízeket kombináló tányérdesszertnél vagy újhullámos kupolácskánál. Az előbbi kategóriába tartozik ez a csokis kalács, a babka.

Elolvasom

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük