Omlós meggyes-mákos pite linzertésztából: ezzel a módszerrel lesz tökéletes

A meggyes-mákos rácsos pite befőttből is tökéletes lesz.

Meggyes-mákos rácsos pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyönyörű szép rácsos pite meggyes-mákos változatban egyszerűen ellenállhatatlan. A tökéletes, omlós linzertészta titka, hogy a hozzávalóknak mind nagyon hidegnek kell lenniük. Gyorsan dolgozz vele, hogy a kezed melegétől se olvadjanak fel.

Mákos-meggyes rácsos pite

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 csipet
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A töltelékhez

  • 40 dkg meggy
  • 20 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor + kevés a meggy tetejére
  • 2 tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd el a sütőporral, és szitáld egy tálba. Sózd meg, majd add hozzá a szintén átszitált porcukrot is. Reszeld hozzá a citromhéjat, majd az egészet morzsold el a felkockázott hideg vajjal. Két tojást válassz ketté, a sárgáját add a tésztához, kanalazd hozzá a tejfölt, és gyúrd össze addig, amíg a tejfölt felveszi. Nem kell, hogy sima legyen. Oszd el a tésztát egyharmad-kétharmad arányban, mindkét adagot tekerd fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát.

Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. A meggyet, ha szükséges, magozd ki. Ha befőttet használsz, erre nem lesz szükség, viszont alaposan csepegtesd le. Fagyasztott meggyet is használhatsz, azt viszont felhasználás előtt ne olvaszd ki, hanem a mélyhűtőből egyből menjen a töltelékbe. A félretett tojásfehérjéből verj habot, majd add hozzá a cukrot is, és ezzel verd tovább fényesre. Add hozzá a citromhéjat, és több adagban a darált mákot. 

A nagyobbik tésztaadagot vedd ki a hűtőből, és nyújts belőle akkora kört, hogy egy piteforma alját és oldalát teljesen befedje. Egyengesd el az előzőleg kivajazott-kilisztezett formában, és oszd el rajta a máktölteléket. Fedd be a meggyel, a tetejére pedig szórj egy kevés porcukrot. A kisebbik adagot nyújtsd téglalap alakúra, és éles késsel szeld csíkokra. A szalagokat helyezd el rács alakban a tölteléken. 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt süsd aranyszínűre.

Egészséges desszertre vágysz inkább? A meggyes-mákos zabgolyóban nem fogsz csalódni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük