Ellenállhatatlan csavart mákos kalács: így készül a híres kringel
Az észtek csavart kalácsa, a kringel mákos töltelékkel is isteni. Még a nagy kánikula előtt készítsd el!
Ha van egy kis időd, süsd meg otthon a nagyszerű észt csavart kalácsot, a kringelt. A kelt tészta készítése ugyan viszonylag hosszadalmasnak tűnik, de ennek csak egy kis része valódi munka, a fennmaradó idő alatt a tészta pihen, és eközben nyugodtan csinálhatsz mást is. Az eredmény pedig magáért beszél.
Mákos kringel receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 3 evőkanál kristálycukor +1 teáskanál
- 2.5 dkg vaj
- 1.5 dl tej
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 dkg friss élesztő
A máktöltelékhez
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 dl tej
- 0.5 citrom reszelt héja
A tetejére
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold bele a langyos tejbe, adj hozzá egy teáskanálnyi cukrot, takard le, és hagyd, hogy 10 perc alatt felfusson, vagyis jól megnőjön a térfogata. A lisztet addig keverd el csipet sóval, és szitáld át. A tojást villával verd fel, adagold bele a három evőkanál cukrot, és keverd el. Az átszitált liszthez fakanállal keverd hozzá felváltva az élesztős tejet és a cukros tojást, majd kézzel dolgozd az egészet simára. A vajat olvaszd fel, csorgasd a tésztához, és gyúrd addig, amíg elválik az edény falától. Ekkor takard le, és nagyjából egy óra alatt meleg helyen keleszd a duplájára.
Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A darált mákot és a cukrot szórd tapadásmentes lábosba. Öntsd fel fél deci tejjel, és kezdd el a tűz felett kevergetni. Annyi tejet adagolj közben hozzá, amennyit még könnyen felvesz, de nem lesz folyékony. Forrald fel, majd vedd le a tűzről, reszeld hozzá az alaposan megmosott citrom héját, és hagyd kihűlni.
Ha a tészta megkelt, deszkán nyújtsd vékonyra. Kend meg a máktöltelékkel, csavard fel, mint a palacsintát, és hosszában, középen vágd ketté, így két vékony csíkot kapsz. Ezeket a mákos szalagokat csavard össze, mintha fonnád őket, majd a két végüket összetapasztva készíts belőlük kerek koszorút. Tedd tepsibe, újra takard le, és így keleszd tovább fél órát.
A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. Ha már a sütő is bemelegedett, kend meg a kalács tetejét felvert tojássárgával, és süsd nagyjából félórát, amíg a teteje aranybarna lesz.
Hasonló módszerrel készül a lengyelek kalácsa, a babka is, amelyhez akár leveles tésztát is használhatsz.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció