Ellenállhatatlan csavart mákos kalács: így készül a híres kringel

Az észtek csavart kalácsa, a kringel mákos töltelékkel is isteni. Még a nagy kánikula előtt készítsd el!

Mákos kringel receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha van egy kis időd, süsd meg otthon a nagyszerű észt csavart kalácsot, a kringelt. A kelt tészta készítése ugyan viszonylag hosszadalmasnak tűnik, de ennek csak egy kis része valódi munka, a fennmaradó idő alatt a tészta pihen, és eközben nyugodtan csinálhatsz mást is. Az eredmény pedig magáért beszél.

Mákos kringel receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 3 evőkanál kristálycukor +1 teáskanál
  • 2.5 dkg vaj
  • 1.5 dl tej
  • 1 csipet
  • 1 tojás
  • 1 dkg friss élesztő

A máktöltelékhez

  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 dl tej
  • 0.5 citrom reszelt héja

A tetejére

  • 1 tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold bele a langyos tejbe, adj hozzá egy teáskanálnyi cukrot, takard le, és hagyd, hogy 10 perc alatt felfusson, vagyis jól megnőjön a térfogata. A lisztet addig keverd el csipet sóval, és szitáld át. A tojást villával verd fel, adagold bele a három evőkanál cukrot, és keverd el. Az átszitált liszthez fakanállal keverd hozzá felváltva az élesztős tejet és a cukros tojást, majd kézzel dolgozd az egészet simára. A vajat olvaszd fel, csorgasd a tésztához, és gyúrd addig, amíg elválik az edény falától. Ekkor takard le, és nagyjából egy óra alatt meleg helyen keleszd a duplájára.
 

Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A darált mákot és a cukrot szórd tapadásmentes lábosba. Öntsd fel fél deci tejjel, és kezdd el a tűz felett kevergetni. Annyi tejet adagolj közben hozzá, amennyit még könnyen felvesz, de nem lesz folyékony. Forrald fel, majd vedd le a tűzről, reszeld hozzá az alaposan megmosott citrom héját, és hagyd kihűlni.
 

Ha a tészta megkelt, deszkán nyújtsd vékonyra. Kend meg a máktöltelékkel, csavard fel, mint a palacsintát, és hosszában, középen vágd ketté, így két vékony csíkot kapsz. Ezeket a mákos szalagokat csavard össze, mintha fonnád őket, majd a két végüket összetapasztva készíts belőlük kerek koszorút. Tedd tepsibe, újra takard le, és így keleszd tovább fél órát.

A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. Ha már a sütő is bemelegedett, kend meg a kalács tetejét felvert tojássárgával, és süsd nagyjából félórát, amíg a teteje aranybarna lesz.

Hasonló módszerrel készül a lengyelek kalácsa, a babka is, amelyhez akár leveles tésztát is használhatsz.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük