Íme, az ország tortájának receptje
Készítsd el otthon!
Mint minden évben, immár hagyományosan idén is elkészült az ország tortája.

Ez is érdekelhet

Nyarat varázsol a nappalidba a technológia (x)

Oda a kontroll, oda az önbizalom: mi állhat a gyakori vizelési inger mögött? (x)

Fontos ügy mellé állt a Tesco: Nézd meg, kik a támogatott szervezetek! (x)

Egy kattintás, és kész a bevásárlás: csak 1 forint a kiszállítás (x)

beauty and style

Házi, heggyógyító olajkeverék striák és pattanásfoltok ellen: nyomuk sem marad »

Piszkosul szexi a 49 éves Naomi Campbell és a 22 éves Bella Hadid az új Calvin Klein kampányban: nem látszik a korkülönbség »

20 perces reggeli jóga: tónusos testet, energiát és boldogságot ad »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Odahaza elkészítve biztosan nem lesz száz százalékig olyan, mint a cukrászdákban, hiszen minden bizonnyal nincsenek olyan eszközeid otthon, de ízre és állagra is nagyban hasonlítani fog.

A nem annyira egyszerű recepttől nem kell megijedned, annyira nem vészes, mint amennyire első ránézésre tűnik!

Az ország tortája 2014 - Somlói revolúció

Hozzávalók:

A grillázstésztához:

  • 145 gramm tojásfehérje
  • 60 gramm sárgája
  • 50 gramm cukor
  • 20 gramm liszt
  • 80 gramm dió grillázs
  • 30 gramm dió

A narancsbetéthez:

  • 135 gramm narancs
  • 70 gramm cukor
  • 5 gramm pektin
  • 4 gramm zselatin
  • 1 fél narancs héja

A fehércsokoládé mousse-hoz:

  • 200 gramm fehér csokoládé - 33,1%-os
  • 90 gramm 33%-os tejszín
  • 55 gramm tojássárgája
  • 5 gramm zselatin
  • 15 gramm víz
  • 1 gramm vanília
  • 320 gramm tejszínhab

Az étcsokoládé mousse-hoz:

  • 70 gramm 33%-os tejszín
  • 75 gramm 54%-os étcsokoládé
  • 50 gramm tojássárgája
  • 50 gramm 40%-os rum
  • 240 gramm tejszínhab

A ganache-hoz:

  • 40 gramm tej
  • 75 gramm 54%-os étcsokoládé
  • 8 gramm glükóz
  • 20 gramm 80%-os vaj

Elkészítés ideje:

150 perc.

Elkészítés menete:

Ha már sikerült mindent beszerezni és kimérni, akkor az már fél siker. Elsőként a grillázstésztát készítsd el. A sárgáját verd habosra a cukorral, majd add hozzá a grillázst és a lisztet is, és keverd ki velük, aztán a habosra vert fehérjét is keverd hozzájuk. Szórd meg a dióval, majd 155 fokra előmelegített sütőben süsd ezt a keveréket 30 percig. Egy edényben tégy be alá a sütőbe vizet, hogy párologjon. Jöhet az étcsokoládés mousse! A sárgáját verd habosra, a tejszínt melegítsd 80 fokosra, majd folyamatosan csorgatva keverd őket össze. Az étcsokit melegítsd 38 fokra, majd keverd a többiekhez. Hűtsd 27 fokra, majd keverd el a rummal és a tejszínhabbal. A narancsbetéthez a cukrot keverd össze a pektinnel és a zselatinnal, majd reszeld le a narancs héját, tedd teatojásba. A narancsléhez add a zselatinos-pektines keveréket, tedd bele a teatojást, és hagyd öt percig duzzadni őket, majd egy percig forrald.

Ezután hűtsd le, majd öntsd a kifagyott étcsokis mousse-ra! Már nincs sok hátra, jöhet a fehércsokoládés mousse. A zselatint áztasd be, a tojássárgáját verd habosra. A tejszínhez ezután add hozzá a feláztatott zselatint, majd melegítsd 80 fokra. Ha ezt elérte, keverd el a sárgájával.

A fehércsokit melegítsd 36 fokosra, majd keverd a tojássárgájás tejszínhez, aztán 27 fokra hűtve add a felvert tejszínhabhoz. A ganache jön, ehhez egyszerűen a tejet a glükózzal és a vajjal melegítsd 80 fokra, aztán keverd bele az étcsokoládét. Ha minden megvan, már csak rétegelni kell: alulra kerül a grillázstészta, rá az étcsokoládé mousse, arra a narancsbetét, rá a fehércsoki mousse, és az egészet a ganache zárja. Ha nem lett tökéletes, ne aggódj, az íze biztos finom!

Francia desszertek a hazai torta mellé

Minden bizonnyal Franciaországban is megválasztják évente a legfinomabb desszertet, de van néhány örökérvényű édességük is

OLVASD EL EZT IS!

palacsinta lead
  • palacsinta
  • paleolit táplálkozás

Isteni paleo palacsintarecept

Ezt is szeretjük