Isteni magyar pezsgőket mutatunk, mert nyáron esik a legjobban a buborék

A magyar pezsgőgyártás felívelőben van, egyre több pince készít csodás buborékos italokat.

pezsgo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pezsgőt itthon is egyre többször fogyasztjuk, és változik az a trend, hogy csak szilveszterkor vagy születésnapokon kerül elő egy-egy üveggel a legnemesebb italból. 

Szerencsére egyre több kitűnő magyar pezsgő közül választhatunk, sok pince pedig hagyományos módszerrel készíti. A száraz pezsgőt azért ajánljuk nyáron, mert mindig kissé fanyar, a buborékok frissítőek, és a legjobb behűtve fogyasztani. A jó minőségű pezsgőnél pedig fejfájásra sem kell számítani. Kényelmes nyári hétvégén akár egy reggelihez is el lehet kortyolgatni egy pohárral, piknikhez sem lehet jobb italt találni. Az sem baj, ha nincs pezsgőspohár, a legújabb trend szerint egy szélesebb-laposabb aljú fehérboros pohárból jó inni, mert jobban kijönnek az illatok és ízek, mint a magas falú pohárban, amit inkább a látvány miatt kezdtek használni az éttermek.

Összeválogattunk öt isteni magyar pezsgőt, amivel érdemes koccintani a nyáron, akár csak arra, hogy szép az idő. Mindegyiket megkóstoltuk már, így tudjuk, mit ajánljunk. Mindegyik az úgynevezett Méthode Traditonnelle eljárással készül, ami a legmagasabb presztízst jelenti. A buborékok természetesen, másoderjedéskor képződnek bennük, majd finomseprőn, palackban érlelik őket. 

Bujdosó Brut Rosé

Bujdosó Ferencet régóta érdekli a pezsgő, már a diplomamunkáját is pezsgőkészítésről írta annak idején. Most pedig eljött a Bujdosó Pince életében a pillanat, amikor a elkészítették az elsőt. A rozé pezsgő pinot noir és királyleányka házasítás, gyümölcsös, friss. Tökéletes balatoni vitorlázáshoz vagy naplemente nézéshez.


Pálffy Pinot Noir Rosé Brut

Ha valaki szeretne egy kisebb pincétől pezsgőt kóstolni, ahol a természetességet tartják az egyik legnagyobb értéknek, akkor a köveskáli Pálffy Pince rosé pezsgőjét ajánljuk, ami szintén pinot noirból készült, az alapbor pedig spontán erjedt. Finom, gyümölcsös pezsgő, a rozékra jellemző pirosgyümölcsös ízekkel. 

Kreinbacher Extra Dry

A Kreinbacher-t senkinek nem kell bemutatni, aki picit is érdeklődik a pezsgők iránt, hiszen a somlói pince már régóta készít csodálatos buborékos italokat. Egyik legnépszerűbb pezsgőjük az Extra dry, ami nagyrészt furmintból, kisebb részben chardonnay-ból készült, és 18 hónapig érlelték. A hagyományosabb, magyar ízléshez közelálló pezsgő szuperül illik például a halakhoz, így bátran lehet ebédhez vagy vacsorához inni, de természetesen magában is nagyon élvezetes.

 Brebis Rosé 

A Brebis pezsgők viszonylag újak a piacon, és az ünnepi időszakban nem is lehet velük találkozni, mert szeretnék az ital egész éves fogyasztását népszerűsíteni. A pinot noirból készült pezsgő 24 hónapig érlelődött, illata és íze is kellemesen visszafogott, de érezni benne a gyümölcsösséget, éppen ezért lehet tökéletes egy nyáresti beszélgetéshez vagy csillagnézéshez.

Pannon Imperial

A Pannon Imperial kitűnő pezsgő, és hiába készül hagyományos eljárással, hozva az elvárt minőséget, ár-érték arányban nagyon kedvező, és elég a Lidl-be elmenni érte. Aki az édes pezsgőktől szeretne elindulni a kifinomultabb, száraz változatok felé, annak tökéletes lehet elsőre. Friss, gyümölcsös íz jellemzi, ha nem akarunk sokat költeni, de dorbézolnánk, akkor egy menő reggelihez tökéletes.

Ezt is szeretjük