Miben fő a hagyományos gulyás? 8 izgalmas kérdés a magyar konyháról nem csak profiknak

Teszteld, mennyit tudsz a hagyományos magyar ételekről! Némelyik kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz.

Magyar konyha kvíz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar konyha úgy része az életünknek, hogy különösebben nem is gondolkodunk róla. A különböző pörköltek, főzelékek, a tejföl, a pirospaprika vagy éppen a mák rutinszerű használata a legtöbb nép számára ismeretlen, mi azonban ebbe nőttünk bele, és többségünk nehezen tudja ezek nélkül elképzelni a konyháját.

És nem csak az otthoni konyhát. Ha külföldön bemész egy cukrászdába - már persze, ha találsz olyat, mert ez sem mindenhol magától értetődő - egészen más kínálattal fogsz találkozni, mint amit itthon megszoktál. A magyar sütik és a hazai ízlésvilág kölcsönösen alakították egymást, és a kedvenceinknek mind megvan a maguk saját története: ki alkotta meg őket, kinek a kérésére, honnan kapták a nevüket.

Kvíz a magyar konyháról

Az alábbi játékban magyar ételekről teszünk fel kérdéseket. Legyen szó főételről vagy édességről, házias vagy kicsit különlegesebb fogásról: ezeket biztos, hogy ismered, a hozzájuk kapcsolódó érdekességekről azonban már nem mindenki tud. Most teszteld, te mennyire vagy képben!

Miben fő a hagyományos gulyás? 8 izgalmas kérdés a magyar konyháról nem csak profiknak
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Melyik magyar ételt hívják a turistáknak szóló programfüzetekben goulashnak?
A halászlevet.
A gulyáslevest.
A babgulyást.
A pörköltet.
2. kérdés
Miről kapta nevét a dobostorta?
A dobhoz hasonló alakjáról.
A megalkotójáról, Dobos C. Józsefről.
A tetején lévő, roppanós dobról.
Arról, hogy először dobszóra szolgálták fel.
3. kérdés
Miben készítik hagyományosan a gulyást?
Sütőben.
Fazékban.
Serpenyőben.
Bográcsban.
4. kérdés
A bajai vagy a szegedi halászlébe főznek gyufatésztát?
A szegedibe.
Egyikbe sem.
A bajaiba.
Mindkettőbe.
5. kérdés
Honnan kapta a nevét a székelykáposzta?
Székely József vármegyei főlevéltárosról, aki számára először készítették.
A Vidám Székely vendéglőről, ahol megalkották.
Ez a székelyek egyik hagyományos étele.
Arról, hogy ez volt Csanády György, a Székely himnusz szerzőjének kedvenc étele.
6. kérdés
Hagyományosan miben főzik a bablevest?
Alaplében.
Füstölt csülök levében.
Tejben.
Borban.
7. kérdés
Ki szerezte azt a alapszakácskönyvet, amely a 60-as, 70-es években egyetlen magyar háztartásból sem hiányozhatott?
Stahl Judit
Horváth Ilona
Lajos Mari
Kalocsa Róza
8. kérdés
A lángost csak a 20. század közepe óta sütik bő olajban. Hogyan készült eredetileg?
Grillrácson.
Kemencében.
Sparhelt lapján.
Vízben főzték.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Mivel öntötték le a menzán a piskótakockát? 8 kérdés, amelyekre csak azok tudják a választ, akik a 80-as, 90-es években nőttek fel

Mennyire emlékszel még a 80-as, 90-es évek menzás ételeire? Kvízünkből most kiderül!

Elolvasom
Ezt is szeretjük