A legpuhább linzerkarikák lágy, citromos krémmel: ez a tökéletes tészta titka

Ha kicsit csavarnál a szokásos linzerrecepten, mutatunk egy jó ötletet.

Linzerkarika citromos krémmel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Linzer nélkül nincs december. A karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan kelléke a legtöbbször lekvárral megkent aprósütemény, mely kicsi, édes és könnyen lecsúszik, ha az ember csak valami apró édességre vágyik. Ha azonban szeretnél variálni a jól bevált barack- vagy a málnalekvárral készült verzión, érdemes kipróbálni a citromos krémmel készült linzert is - ettől kicsit izgalmasabb lesz a hagyományos recept. A linzer puhasága elsősorban a vajon áll vagy bukik. Dolgozz jó minőségű magas zsírtartalmú vajjal! Sőt, ha biztosra mennél, a vaj felét-harmadát helyettesítheted akár zsírral is.

Linzerkarika citromos krémmel

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor a szóráshoz

A krémhez

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 3 db közepes citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot öntsd egy tálba és forgasd össze. Ha ez megvan, morzsold bele a puha vajat. Add hozzá a tojást, majd gyúrd lágy tésztává. Ha az állagát túl száraznak érzed, 1-2 evőkanál vizet is adhatsz hozzá. Amikor alaposan átgyúrtad a tésztát, csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni egy órára.

 

A 3 citrom levét facsard egy üvegtálba, majd add hozzá 10 dkg porcukrot. Ezután jöhet hozzájuk a 3 tojás is. Tedd a tálat vízgőz fölé, és folyamatos kevergetés mellett (körülbelül 10 perc alatt) főzd sűrűre. Amikor kihűlt a krém, add hozzá a 15 dkg szobahőmérsékletű vajat, majd keverd csomómentesre.

 

Ha a tészta pihent egy órát, vedd ki a hűtőből, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki a formákat kiszúróval - ügyelve rá, hogy ugyanannyi teli, mint középen lyukas forma legyen -, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 8-10 perc alatt készre.


Amikor a tészta kihűlt, a teli érméket megkenheted a citromos krémmel, majd tedd rá a tetejét. Ha kész van, porcukorral megszórva tálalhatod.
 

Császármorzsa palacsintatésztából

Ha valami egészen egyszerű édességre vágysz, próbáld ki az alábbi receptet, melyhez leginkább a baracklekvár passzol majd.

Isteni, habkönnyű császármorzsa: a palacsintatésztás verziót mutatjuk

Az osztrák édesség az egész világot meghódította, csak szeretni lehet, kicsik és nagyok kedvenc desszertje lesz.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük