A legpuhább linzerkarikák lágy, citromos krémmel: ez a tökéletes tészta titka
Ha kicsit csavarnál a szokásos linzerrecepten, mutatunk egy jó ötletet.
Linzer nélkül nincs december. A karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan kelléke a legtöbbször lekvárral megkent aprósütemény, mely kicsi, édes és könnyen lecsúszik, ha az ember csak valami apró édességre vágyik. Ha azonban szeretnél variálni a jól bevált barack- vagy a málnalekvárral készült verzión, érdemes kipróbálni a citromos krémmel készült linzert is - ettől kicsit izgalmasabb lesz a hagyományos recept. A linzer puhasága elsősorban a vajon áll vagy bukik. Dolgozz jó minőségű magas zsírtartalmú vajjal! Sőt, ha biztosra mennél, a vaj felét-harmadát helyettesítheted akár zsírral is.
Linzerkarika citromos krémmel
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához
- 25 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- porcukor a szóráshoz
A krémhez
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 3 db közepes citrom leve
Elkészítés:
A lisztet, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot öntsd egy tálba és forgasd össze. Ha ez megvan, morzsold bele a puha vajat. Add hozzá a tojást, majd gyúrd lágy tésztává. Ha az állagát túl száraznak érzed, 1-2 evőkanál vizet is adhatsz hozzá. Amikor alaposan átgyúrtad a tésztát, csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni egy órára.
A 3 citrom levét facsard egy üvegtálba, majd add hozzá 10 dkg porcukrot. Ezután jöhet hozzájuk a 3 tojás is. Tedd a tálat vízgőz fölé, és folyamatos kevergetés mellett (körülbelül 10 perc alatt) főzd sűrűre. Amikor kihűlt a krém, add hozzá a 15 dkg szobahőmérsékletű vajat, majd keverd csomómentesre.
Ha a tészta pihent egy órát, vedd ki a hűtőből, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki a formákat kiszúróval - ügyelve rá, hogy ugyanannyi teli, mint középen lyukas forma legyen -, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 8-10 perc alatt készre.
Amikor a tészta kihűlt, a teli érméket megkenheted a citromos krémmel, majd tedd rá a tetejét. Ha kész van, porcukorral megszórva tálalhatod.
Császármorzsa palacsintatésztából
Ha valami egészen egyszerű édességre vágysz, próbáld ki az alábbi receptet, melyhez leginkább a baracklekvár passzol majd.
Isteni, habkönnyű császármorzsa: a palacsintatésztás verziót mutatjuk
Az osztrák édesség az egész világot meghódította, csak szeretni lehet, kicsik és nagyok kedvenc desszertje lesz.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció