Lekváros ujjlenyomatsüti: fantasztikusan omlós a tésztája

Az ujjlenyomatsüti vagy ökörszem fantasztikusan omlós és kiadós édesség, amit kevés munkával, egyszerűen elkészíthetsz.

Lekváros ujjlenyomatsüti
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az omlós, lekváros sütikkel nem lehet betelni. Ez az édesség a nevét onnan kapta, hogy a hüvelykujjunkat használjuk a süti közepén levő mélyedés kialakításához. A tésztát gazdagíthatod darált dióval vagy akár mandulával is. Ebből az adagból bőven jut majd a sütisdobozba. Ha gyorsan állítod össze a tésztát, és pihenteted a hűtőben, sokáig omlós marad.   

Lekváros ujjlenyomatsüti

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a kétféle cukorral, majd add hozzá a darabokra vágott vajat, a tojást, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Akkor jó, ha puha, de nem ragad. Tedd a hűtőbe legalább egy órára.

Pihentetés után a tésztából formázz kis golyókat, és rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb. Az ujjaddal készíts kis lyukakat mindegyik közepébe, és a mélyedésekbe tölts lekvárt. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd világosra 10-15 percig. Várd meg, míg kicsit hűl, utána szedd csak ki a sütőből. Porcukorral megszórva kínálhatod.
Az omlós, vajas linzer alapreceptje nem hiányozhat a repertoárodból! 

Ezt is szeretjük