Édes és foszlós lekváros rúd kelt tésztából: házi lekvárral a legfinomabb

A lekváros rácsos rúd ropogtatását egyszerűen lehetetlen abbahagyni.

Lekváros rácsos rúd
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Házi lekvárból készítve a legfinomabb ez a foszlós lekváros rúd. Egyszerű kelt tésztából készül, és a fahéjas cukortól lesz igazán finom, amibe a legvégén hempergetni kell. Keményre főzött lekvárt használj hozzá.

Lekváros rácsos rúd

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 60 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 kávéskanál
  • lekvár a kenéshez

A forgatáshoz

  • 5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat elkészítés előtt vedd ki a hűtőből, hogy felhasználáskor minden szoba-hőmérsékletű legyen. A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a puha vajat, a maradék cukrot, az egész tojást és a tojássárgákat, végül az élesztős tejet, és alaposan dolgozd össze. Takard le a tálat, és meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki téglalap alakúra. Vágd először hosszában félbe, majd mindkét részt vágd hat-hat darabba. Mindegyik darabot egyesével nyújtsd ki hosszú csíkká. A csíkok felső egyharmad részét késsel vagdosd be, hogy rácsosak legyenek. A másik végükbe halmozz lekvárt, és tekerd fel őket. Helyezd el az így kapott darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és takard le őket. A sütőt most kezdd előmelegíteni 170 fokra. Amikor bemelegedett, tedd be a tepsit, és fél óra alatt süsd a rudakat aranyszínűre.

Amíg sülnek, két evőkanál vajat olvassz fel. A kisült rudakat még melegen kend meg olvasztott vajjal, és forgasd meg fahéjas cukorban.

Sós süti is készülhet kelt tésztából: a sajtos kifli tényleg megunhatatlan.

Házi, nagyon sajtos kifli egyszerűen: eteti magát, olyan finom

Jól tárolva több napig megőrzi puhaságát a tészta, ezért érdemes dupla adaggal készíteni, reggelire, de uzsonnára is jól jöhet.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük