A klasszikus lekváros bukta receptje
A házi készítésű, foszlós, sok lekvárral töltött buktának nincs párja. Másnapra sem szikkad meg.
Süsd meg otthon az egyik örök kedvenc péksütit! A pillekönnyű lekváros buktát össze sem lehet hasonlítani a boltival. Ha legalább egyszer készítettél már kelt tésztát, ez a fantasztikus recept sem fog ki rajtad.
Lekváros bukta recept
Hozzávalók 20 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez
- 25 dkg baracklekvár
A kenéshez
- 1 tojássárga
Elkészítés:
Langyosítsd meg a tejet, keverj a harmadához egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, tehát várd meg, amíg jócskán megnő a térfogata. Dolgozd össze a liszttel, a maradék tejjel, az olvasztott vajjal, a cukorral és a sóval. Jól gyúrd össze. Ha összeáll, és már nem ragad a kezedhez, takard le konyharuhával, majd meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át.
Ha a duplájára nő, borítsd a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsd ki. Vágj körülbelül hétcentis négyzeteket, és mindegyik közepére rakj jócskán lekvárt, majd egyesével hajtsd rá a tésztát mindkét oldalról. A bukták végeit jól nyomkodd össze, hogy ne folyjon ki a töltelék. Sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tojássárgával kend le mindegyik tetejét. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 40 perc alatt süsd szép pirosra. Kicsit hagyd hűlni, majd porcukorral meghintve tálald.
