A klasszikus lekváros bukta receptje
Már a nagyid is így csinálta
A házi készítésű, foszlós, sok lekvárral töltött buktának nincs párja. Másnapra sem szikkad meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Süsd meg otthon az egyik örök kedvenc péksütit! A pillekönnyű lekváros buktát össze sem lehet hasonlítani a boltival. Ha legalább egyszer készítettél már kelt tésztát, ez a fantasztikus recept sem fog ki rajtad. 

Lekváros bukta recept

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez

  • 25 dkg baracklekvár

A kenéshez

  • 1 tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, keverj a harmadához egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, tehát várd meg, amíg jócskán megnő a térfogata. Dolgozd össze a liszttel, a maradék tejjel, az olvasztott vajjal, a cukorral és a sóval. Jól gyúrd össze. Ha összeáll, és már nem ragad a kezedhez, takard le konyharuhával, majd  meleg helyen keleszd körülbelül egy órán át.

Ha a duplájára nő, borítsd a tésztát lisztezett felületre, és nyújtsd ki. Vágj körülbelül hétcentis négyzeteket, és mindegyik közepére rakj jócskán lekvárt, majd egyesével hajtsd rá a tésztát mindkét oldalról. A bukták végeit jól nyomkodd össze, hogy ne folyjon ki a töltelék. Sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tojássárgával kend le mindegyik tetejét. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 40 perc alatt süsd szép pirosra. Kicsit hagyd hűlni, majd porcukorral meghintve tálald.

Ezt is szeretjük