A legfinomabb muszaka receptje, amit még sokáig fogtok emlegetni: sok-sok selymes szósszal készítsd
A görögök rakott padlizsánja, vagyis a muszaka akkor a legfinomabb, ha sűrű, dús rajta a besamelmártás.
A muszaka, vagyis a görög rakott padlizsán maga a csoda: pirított padlizsán és krumpli alkotja, a rétegek között pedig paradicsomos ragu bújik meg. Az elkészítése jóleső szombat vagy vasárnap délelőtti tevékenység, érdemes akkor nekiállnod, amikor van elég időd alkotni a konyhában. A szaftból kihagyhatatlan egy kevés fehérbor.
A legfinomabb muszaka
Hozzávalók
A zöldséges részhez:
- 1 nagy padlizsán
- 1 nagy krumpli
- só
- bors
- olívaolaj
- kevés reszelt parmezán
A húsos raguhoz:
- 35 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál cukor
- 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kis hagyma
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 kávéskanál szegfűbors
- 0.5 kávéskanál fahéj
- só
- bors
A besamelhez:
- 3.5 dkg liszt
- 3 dkg reszelt parmezán
- 3 dl tej
- 2 dkg vaj
- 1 csipet szerecsendió
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A raguval kezdd. A vajat és az olajat olvaszd össze, és párold rajta puhára a hagymát és a felaprított fokhagymát. Add hozzá a szegfűborsot, a fahéjat és a babérlevelet, pirítsd össze, majd jöhet rá a hús. Sózd, borsozd, pirítsd fehéredésig. Öntsd fel a borral és a paradicsomkonzervvel, szórd meg oregánóval, egy kicsit cukrozd meg, és lefedve, kis lángon főzd össze nagyjából 45 perc alatt. Akkor jó, ha a szaftja besűrűsödött.
Amíg a ragu fő, készítsd elő a többi hozzávalót. A padlizsánt hosszában vágd fel. Szórd meg sóval és borssal, locsold meg kevés olívaolajjal, forgasd össze, és tedd félre tíz percre. Ezután öntsd le alóla a levet, amit engedett, helyezd a darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokon negyedóra alatt pirítsd meg. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, szintén szórd meg sóval és borssal, locsold meg olajjal, és ezt is süsd meg negyedóra alatt.
A besamelhez olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet, és kézi habverővel kevergetve pirítsd meg. Öntsd fel fokozatosan a tejjel, szórd meg sóval, borssal és szerecsendióval, és főzd addig, amíg besűrűsödik. A végén jöhet bele egy kevés reszelt parmezán is.
Egy tepsi aljára önts egy kevés besamelt, erre helyezz először krumpliszeleteket, arra padlizsánt. Öntsd rá a ragut, erre fektesd a padlizsán, végül a krumpli másik felét. Kanalazd rá jó vastagon a besamelt, szórd meg a tetejét reszelt parmezánnal, takard le alufóliával, és 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd össze. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy megpirulhasson.
A padlizsánt a franciák is szeretik: a lecsójukból is kihagyhatatlan.
Lecsó, ahogy a franciák készítik: szaftos ratatouille a sütőből
A franciák lecsója, a ratatouille a magyar változathoz hasonlóan sok nyári zöldséggel készül, és ha időnként lecserélnéd a megszokott ízvilágot, akkor próbáld ki ezt a típust is!
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció