4 könnyen elkészíthető, laktató étel
Könyöködön jön ki a vasárnapi húsleves és rántott hús? Receptjeinket könnyedén elkészítheted, ráadásul különleges ebédet varázsolhatsz az asztalra.
Csirkés metélt
Hozzávalók:
- 2 nagyobb csirkemell
- 25 dkg fodros metélt
- 2 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál olaj
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só és őrölt fehérbors
A csirkemelleket vágd nagyon vékony csíkokra, majd pirítsd meg forró olajon. Közben a tésztát sós, forrásban lévő vízben főzd ki, majd szedd az olajra, és jól keverd össze. A grillezett csirkét keverd össze a tésztával. A vajat melegítsd meg, szórd rá a lisztet, és hevítsd habzásig. Ezek után keverd hozzá a tejet és a tejfölt. Ízlés szerint sózd, borsozd, és állandóan kevergetve forrald fel. Ezután forgasd össze a csirkés tésztával. Öntsd tűzálló tálba, simítsd el a tetejét, és szórd rá a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben addig süsd, amíg a sajt rá nem olvad, pirítani nem szabad.
Ananászos grillcsirke
Hozzávalók:
- 2 db kisebb csirke
- 1 kis doboz ananászbefőtt
- 20 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só
A megtisztított csirkék hasát kend be belülről sóval, és tegyél bele néhány darab apróra vágott ananászt. Húzd nyársra, és sózd meg. A grillsütő alsó cseppfelfogó tálcájára tedd a maradék ananászt. A csirkét süsd pirosra, majd a sütés végén kenegesd meg az ananász levével. A szárnyasokat darabold fel, tedd a grillsütő tálcájára, szórd rá a közben pirosra sült ananászdarabokat és a reszelt sajtot. Addig grillezd, amíg a sajt egybefüggő réteget nem képez a tetején. Ha nincs grillsütőd, akkor tepsiben is elkészítheted.
Hústalan rizottó
Hozzávalók:
- 40 dkg vegyes zöldség - padlizsán, cukkíni, zsenge tök, karalábé, borsó, kukorica tetszés szerint
- 25 dkg rizs
- 5 dkg zsír
- 1 kis fej vöröshagyma
- 5 dkg reszelt sajt
- kis csokor petrezselyem
A vegyes zöldséget jól mosd meg, majd tisztítás után kockázd fel. Sós vízben főzd meg, és szűrőben csepegtesd le. Az apróra vágott, majd zsíron megfonnyasztott hagymára tedd rá a megmosott rizst, és öntsd fel a zöldség lecsöpögtetett levével - amely a rizs kétszerese legyen. Sózd meg, majd amikor felforrt, fedd le, és sütőben párold puhára. Amikor megpuhult, villával keverd bele a zöldséget, és tálalásnál hintsd meg reszelt sajttal.
Nyári halsaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg hal
- 3-4 paradicsom
- petrezselyem
A mártáshoz:
- 1 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál vaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 fej hagyma
- ecet
- cukor
A főtt halat szálkázd ki, és vágd apró darabokra. Ha van otthon halkonzerved, akkor használhatod azt is a friss hal helyett.
A paradicsomokat egy percre mártsd forró vízbe, és hámozd meg. A kis kockára vágott paradicsomokat keverd a halhoz, szórd meg reszelt hagymával, és helyezd az egészet egy salátástálba. A mártáshoz egy egész tojást keverj el két evőkanál liszttel, egy kávéskanál vajjal, egy evőkanál mustárral, pár csöpp ecettel, sóval, cukorral, és 2 dl vízzel föleresztve a gőz fölött, állandóan keverve, főzd sűrűre. Ha a mártás kihűlt, öntsd a paradicsomos-hagymás halra.