Pillekönnyű, tavaszi citromos keksz: olyan, mint egy falat napsugár
Tökéletes kávé és tea mellé, de önmagában is ez az omlós, könnyű citromos sütemény.

Ez a friss, illatos citromos keksz szinte elolvad az ember szájában, amellett pedig, hogy az első tavaszi napsugarakat idézi, a citromos íznek köszönhetően már a nyár frissessége is ott kacsintgat benne. Dupla adag citrommal is készítheted, ha pedig a porcukorba egy kis keményítőt is keversz, még látványosabb lesz a kirepedezett hatás.
Könnyű citromos keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 20 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé
- pár csepp vaníliaaroma
- fél teáskanál sütőpor
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg porcukor a hempergetéshez
- fél evőkanál keményítő a hempergetéshez – opcionális
Elkészítés:
A tojást keverd ki a cukorral, a puha vajjal, a citromlével, a citromhéjjal és a vaníliaaromával. A lisztet keverd össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd add hozzá a cukros-vajas krémhez. Add hozzá a joghurtot vagy tejfölt, majd tedd fél-egy órára pihenni a hűtőszekrénybe, hogy a vaj visszadermedjen, és formázható legyen a tészta. Ha túl lágynak találod, egy kevés lisztet adj még hozzá.
Egy tepsire tegyél sütőpapírt, majd formázz kis gombócokat a tésztából, hempergesd meg őket porcukorban, és tedd őket egymás mellé úgy, hogy bőven legyen helyük, a sütőben ugyanis megduzzadnak majd. Lapítsd le kissé a kupacok tetejét, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 10-12 percig. Ne várd meg, míg megpirulnak, vagy barnás árnyalatúak lesznek, úgy könnyen kiszáradnak és megkeményednek. Ha kapnak egy kis színt, vedd ki a kekszeket, és hűtsd ki őket egy rácson.
Isteni citromos desszertek, amiket imádni fog a család: egyszerű, változatos finomságokat mutatunk
A lédús citrom rengetegféleképpen felhasználható, kerülhet különböző italokba, ellenállhatatlan desszertekbe és még főételek, saláták vagy mártások ízesítésénél is hasznát lehet venni.
ElolvasomStockFood / Glatz, Mirja & Jens.