Pillekönnyű, tavaszi citromos keksz: olyan, mint egy falat napsugár

Tökéletes kávé és tea mellé, de önmagában is ez az omlós, könnyű citromos sütemény.

Könnyű citromos keksz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a friss, illatos citromos keksz szinte elolvad az ember szájában, amellett pedig, hogy az első tavaszi napsugarakat idézi, a citromos íznek köszönhetően már a nyár frissessége is ott kacsintgat benne. Dupla adag citrommal is készítheted, ha pedig a porcukorba egy kis keményítőt is keversz, még látványosabb lesz a kirepedezett hatás.

Könnyű citromos keksz

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál citromlé
  • pár csepp vaníliaaroma
  • fél teáskanál sütőpor
  • negyed teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg porcukor a hempergetéshez
  • fél evőkanál keményítő a hempergetéshez – opcionális
Recept idők

Elkészítés:

A tojást keverd ki a cukorral, a puha vajjal, a citromlével, a citromhéjjal és a vaníliaaromával. A lisztet keverd össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd add hozzá a cukros-vajas krémhez. Add hozzá a joghurtot vagy tejfölt, majd tedd fél-egy órára pihenni a hűtőszekrénybe, hogy a vaj visszadermedjen, és formázható legyen a tészta. Ha túl lágynak találod, egy kevés lisztet adj még hozzá.

 

Egy tepsire tegyél sütőpapírt, majd formázz kis gombócokat a tésztából, hempergesd meg őket porcukorban, és tedd őket egymás mellé úgy, hogy bőven legyen helyük, a sütőben ugyanis megduzzadnak majd. Lapítsd le kissé a kupacok tetejét, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 10-12 percig. Ne várd meg, míg megpirulnak, vagy barnás árnyalatúak lesznek, úgy könnyen kiszáradnak és megkeményednek. Ha kapnak egy kis színt, vedd ki a kekszeket, és hűtsd ki őket egy rácson.

Isteni citromos desszertek, amiket imádni fog a család: egyszerű, változatos finomságokat mutatunk

A lédús citrom rengetegféleképpen felhasználható, kerülhet különböző italokba, ellenállhatatlan desszertekbe és még főételek, saláták vagy mártások ízesítésénél is hasznát lehet venni.

Elolvasom

StockFood / Glatz, Mirja & Jens.

Ezt is szeretjük