Sűrű bableves savanyú káposztával és kolbásszal: laktató, melengető ebéd is lehet
Egy tányér savanyú káposztás, sűrű bableves nemcsak átmelegít, de jól is laksz tőle.

A savanyú káposzta az egyik legfőbb téli vitaminforrásunk, ráadásul nagyon finom is. Babbal és kolbásszal együtt főzve igazán laktató egytálétel, ami után valószínűleg nem is kívánsz már második fogást. A szárazbabot előző este háromszoros vízben áztasd be, hogy könnyebben megpuhuljon.
Kolbászos-káposztás bableves
Hozzávalók
- 30 dkg szárazbab
- 25 dkg savanyú káposzta
- 4 db babérlevél
- 1 pár csemegekolbász
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- majoránna
Elkészítés:
A hagymát vágd apóra, és az olajon fonnyaszd meg. Add hozzá az előző este beáztatott babot, öntsd fel vízzel, és keverd hozzá a fűszereket. A sóval óvatosan bánj, mert a kolbász is sós. Lassú tűzön kezdd el főzni. Egy óra múlva add a babhoz a lecsöpögtetett savanyú káposztát és a vastag szeletekre vágott kolbászt. Ha szükséges, önts még hozzá annyi vizet, hogy sűrű állagú levest kapj. Főzd még további egy órát, amíg a bab teljesen megpuhul. Friss kenyérrel tálald.
Télen különösen jólesik egy tál laktató leves. Egyéb ötletekért ebből a válogatásból szemezgethetsz.