Szénhidrátszegény töltött karalábé darált hússal: köret nélkül is teljes értékű fogás
A tejszínes szósszal nyakon öntött, klasszikus töltött karalábé úgy telít el, hogy közben semmiképp nem hizlal.

toltott karalabe
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha ezt a klasszikus, tejszínes töltött karalábét készíted el, biztos lehetsz benne, hogy ma is tettél valamit az egészségedért. Még finomabb, ha friss sóskaleveleket is teszel a mártásba, de ha nem szereted, nyugodtan kihagyhatod.

Klasszikus töltött karalábé

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 10 dkg rizs
  • 4 karalábé
  • 3 dkg vaj
  • 1 hagyma
  • 1 tojás
  • 1 l alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 marék zsenge karalábélevél
  • 1 marék sóska (elmaradhat)
  • 1 evőkanál liszt
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A karalábékat hámozd meg, és karalábévájóval vágd ki a belsejüket. A visszamaradt forgácsokat tedd félre. A rizst kevés olajon futtasd meg, önts rá egy deci forró, sós vizet, ebben főzd öt percig, majd szűrd le. A darált húst tedd egy mély tálba. Reszeld hozzá a hagymát, üsd bele a tojást, add hozzá az előfőzött rizst, sózd, borsozd, gyúrd alaposan össze, és töltsd meg vele a karalábékat. Ha marad még a húsból, formázz belőle gombócokat.

Egy széles lábosban olvaszd fel a vajat, tedd rá a karalábé kikapart belsejét, szórd meg cukorral, és kicsit karamellizáld. Ezután ültesd bele a karalábékat, tedd mellé a húsgombócokat, öntsd fel annyi alaplével, amennyi pont ellepi, sózd, borsozd egy picit az egészet, és nagyjából fél óra alatt főzd puhára. Közben csíkozd fel a zöld leveleket, és dobd azokat is a lébe. A végén a tejszínt keverd csomómentesre a tejföllel és a liszttel, és öntsd a megfőtt karalábékhoz. Kevergesd, amíg besűrűsödik. Ízlés szerint citromlével savanyíts rajta egy keveset.

Krémlevest is készíthetsz karalábéból: így azoknak is ízleni fog, akik egyébként nem rajonganak érte.

Ezt is szeretjük