Házi, kávés diótorta: a tésztája puha, a piskóta magas
Ne csak különleges alkalmakra készítsd el ezt a gazdag ízű, könnyed krémmel töltött, kávés diótortát!


- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Friss felvételen a 85 éves Alain Delon: volt felesége társaságában fotózták le
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
Ezzel a kávés diótortával megkoronázhatod a hétvégi családi ebédet, de minden alkalomra kitűnő választás. Ha a diót egy kicsit megpirítod, mielőtt belerakod a piskótába, még intenzívebb lesz az íze, az alkohol pedig lágyabbá teszi a tésztát. Kávéházakban, cukrászdákban is megállná a helyét.
Kávés diótorta recept
Hozzávalók:
Tésztához
- 20 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 15 dkg dió
- 5 db tojás
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál rum
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Krémhez
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 2 dl tej
- 0.5 dl kávé
- 1 evőkanál rum
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Több részletben szórd hozzá a cukrot, majd egyesével dolgozd hozzá a tojássárgákat. Forgasd hozzá a sütőporral, a darált vagy kis darabokra vágott dióval összekevert lisztet, majd öntsd hozzá az olajat és a rumot. Egy közepes méretű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, és egyengesd bele a masszát. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 40 perc alatt. A megsült tortalapot hűtsd ki, és vágd két vagy három részre.
A krémhez a diót öntsd le a felmelegített tejjel, keverd hozzá a cukrot, a kávét, a rumot és a felhabosított vajat. Kend meg vele a piskótalapokat, és vond be az oldalát is. Díszítsd darabokra vágott dióval, és megszórhatod kakaóval. Legalább néhány órára tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Még több recept