Ellenállhatatlan karamellás madártej - Így lesz hozzá tökéletes a hab
Újíts egy kicsit, karamellel még finomabb a madártej. Liszt nélkül is jó sűrű és selymes lesz.
A madártej igazi békebeli, könnyen összeállítható édesség. Sokkal finomabb, karakteresebb lesz a sodó, ha a vaníliás cukor helyett vaníliarudat használsz. A tökéletes végeredményhez elengedhetetlen a jó minőségű, friss tojás.
A népszerű desszertet karamellel, pirított mandulaforgáccsal még vonzóbbá teheted. Keményítő, liszt és pudingpor nélkül is biztosra mehetsz. Behűtve a legfinomabb vaníliás fagyi sem veszi fel vele a versenyt.
Karamellás madártej
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 15 dkg cukor
- 6 tojás
- 1 vaníliarúd
- csipet só
Karamellhez
- 10 dkg cukor
Elkészítés ideje: 30 perc
Elkészítés menete
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. A tejet forrald fel a vaníliarúd kikapart belsejével és a cukor harmadával, majd egy evőkanál segítségével szaggasd bele a fehérjét. Fedő alatt főzd oldalanként másfél-másfél percig, és óvatosan szedd a galuskákat egy szűrőbe.
A tojássárgát keverd szinte fehéredésig a maradék cukorral. Rakj hozzá a meleg vaníliás tejből egy-két evőkanállal, így biztosan nem fog kicsapódni a sárgája. Állandóan kevergetve, több részletben öntsd a vaníliás tejbe, és főzd sűrűre. Szedd tálkákba a sodót, és tedd rá a habgaluskákat. Tálalás előtt a kristálycukrot karamellizáld meg, azaz állandóan kevergetve pirítsd aranybarnára kis lángon, és csorgasd a behűtött madártejre.