Így készül a tökéletes karácsonyi halászlé: van, ahol nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Nincs karácsony halászlé nélkül: most a szegedi változattal ismerkedhetsz meg.

Karácsonyi szegedi halászlé
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb családban kerül valamilyen formában halászlé az asztalra karácsonykor: most a szegedi változatot mutatjuk meg, de létezik szekszárdi, bajai és balatoni változat is: általában az adott család származása és személyes ízlése dönti el, ki hogy szereti. Ez a halászlé úgy a legfinomabb, ha vegyesen használsz hozzá pontyot és harcsát.

Karácsonyi szegedi halászlé

Hozzávalók 8 személyre

  • 3 l víz
  • 1.5 kg ponty
  • 1.5 kg harcsa
  • 3 makói vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • 2 evőkanál pirospaprika + a halszeletekre
  • 1 hegyes erős paprika
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A halakat pikkelyezd le, bontsd szét, jó alaposan öblítsd le, az ikrákat és a tejet tedd félre. A halat filézd ki, az egyharmadát tedd félre. A többit a fejjel és a farokkal együtt tedd egy nagy fazékba. Öntsd fel hideg vízzel, sózd meg, és lassú tűzön kezdd el főzni. Egy óra múlva jöhet mellé a felkarikázott hagyma, a bors, a pirospaprika és a füstölt paprika. Két-két és fél órán keresztül főzd kis lángon. A félretett halszeleteket irdald be, szórd meg sóval és pirospaprikával, és tedd félre.

 

A főzési idő leteltével az alaplevet passzírozd át. Legjobb, ha van külön erre a célra egy passzírozód, de ha nincs, szűrőt is használhatsz. Ha biztosra szeretnél menni, szűrd át kétszer, hogy semmiképp ne maradjon benne csont. Az átszűrt alaplevet öntsd rá a besózott halszeletekre, ikrára és tejre. Negyedóra gyöngyöztetés után add hozzá a felkockázott csemegepaprikát és paradicsomot, valamint a felkarikázott erős paprikát. Tíz percig főzd még tovább, ha szükséges, ízesítsd még utána sóval és borssal.

Más családokban a pulyka nem maradhat le az ünnepi asztalról: idén töltsd meg zöldfűszerekkel!

Zöldfűszerekkel töltött pulykarolád: a sok vajtól lesz szaftos

Ha a csirke már unalmas, a steak viszont még túl nagy ugrás lenne, arany középút gyanánt készíts pulykából vacsorát!

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: AleksandarDickov / Getty Images

Ezt is szeretjük