Karácsonyi halászlé szekszárdi módon: kihagyhatatlan belőle a házi tészta
A szekszárdi módra készített karácsonyi halászlé pontyból készül, és házi metélttel kínálják.


- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Robert Redford ezért utált Barbra Streisanddal együtt forgatni: még az intim jeleneteikhez is két alsót vett magára
- Gáspár Virág ilyen vékony még sosem volt: alig ismerni fel a fogyása után
- Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról: népszerűek, de nagy bajt okozhatnak
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
Sok családban készítik a karácsonyi halászlevet szekszárdi módra. Ez a változat pontyból készül, az alapja pedig a sűrűre főzött alaplé. Ezt a levet boltban is megvásárolhatod, így jóval rövidebb idő alatt készen lesz a leves, de ha van időd, érdemes inkább otthon elkészítened, mert valódi munka nem igazán van vele, csak meg kell várni, amíg kifő.
Karácsonyi szekszárdi halászlé
Hozzávalók 6 személyre
A halászléhez
- 1.5 kg ponty
- 5 vöröshagyma
- 3 babérlevél
- 2 krumpli
- 2 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
A metélthez
- 50 dkg liszt
- 5 tojás
Elkészítés:
A pontyot tisztítsd meg a pikkelyeitől, távolítsd el a belsőségeket és a kopoltyút. A fejét, az úszóit és a farkát vágd le, és a nagyobb csontokkal együtt tedd egy fazékba. Öntsd fel két liter vízzel, karikázz bele egy krumplit, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd, borsozd, és lassú tűzön főzd két órát, amíg ragacsos, sűrű masszává válik. Ekkor szitán passzírozd át.
A ponty testét közben szeld patkókra, milliméterenként irdald be, hogy a szálkák összeroncsolódjanak, és sózd be. Az átpasszírozott, tiszta lébe tegyél pirospaprikát, pakold bele a halpatkókat, és nyolc-tíz perc alatt főzd őket puhára. Ha készen vannak, szedd szűrőlapáttal egy tányérra.
A tésztához a lisztet gyúrd össze a tojásokkal. Ha túl kemény lenne, óvatosan egy kevés vízzel lágyíthatod. Pihentesd a hűtőben egy órát, majd nyújtsd ki, szeld metéltekre, és a leszűrt halászlében főzd ki őket nagyjából öt perc alatt. Tálaláskor a halat visszateheted az edénybe, de külön tálon is kínálhatod őket.
Szegedi módra, többféle halból is elkészítheted a halászlevet.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept