Karácsonyi mézes-mustáros sonka: alig munkával készül a csodás sült
A sonka is lehet karácsonyi fogás: mézes-mustáros ízesítéssel mennyei.

Több országban szokás sült sonkát tenni a karácsonyi asztalra: ez a mézes-mustáros recept Ausztráliából származik, de Skandináviában sem húsvétkor, hanem a téli ünnepek alatt fogyasztják. A forró ausztrál karácsony egészen más hangulatban telik, mint amit itthon megszoktunk, ennek ellenére az ő karácsonyi menüjükből is érdemes meríteni, mivel semmi munkával kész lesz, finom és gyönyörű.
Karácsonyi mézes-mustáros sonka
Hozzávalók
- 2 kg főtt sonka
- 5 dkg barna cukor
- 1 dl méz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 0.5 dl juharszirup
- néhány szem szegfűszeg
Elkészítés:
A cukrot, a mézet, a mustárt és a juharszirupot keverd el egy tálban, hogy a cukor felolvadjon. Egy nagy tepsit bélelj ki két réteg sütőpapírral. A sütő rácsát tedd a legalacsonyabb polcra. A sonkát vagdosd be, a mélyedésekbe helyezz egy-egy szem szegfűszeget. Tedd az előkészített tepsire, kend meg egy kevés mázzal, csomagold alufóliába, és told 170 fokos sütőbe. 20 percenként vedd ki, és kenj rá egy újabb réteg mázat. Összesen egy órát süsd, az utolsó 20 percben már alufólia nélkül, hogy megpiruljon, és a máz a tetején karamellizálódjon.
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
Az ízletes fogás alig valamiből készül, az alapfűszerek mellett csak csirkemell, aszalt paradicsom és bacon szükséges hozzá.
ElolvasomKép: bhofack2 / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- csirkemell
- húsételek
Hirtelen sült csirkemell mézes-mustáros pácban: salátával tálalva könnyű ebéd

- sütemény
- mézeskalács