Így készül az illatos, puha karácsonyi gyümölcskenyér: kevert tésztából, a legegyszerűbben
Régi hagyomány: az omlós gyümölcskenyérnek ott a helye a karácsonyi asztalon.

- Már nem ördögtől való a plasztika, a legtöbb nő bevállalná: ismét a mellnagyobbítás a leggyakoribb beavatkozás »
- Jön a nyár legbájosabb trendje: szuper nőies levél- és gyümölcsmintás ruhák árakkal »
- Merész, de roppant nőies divatszín veszi át az uralmat a szezonban: a neonrózsaszín még mindig tud újat mutatni »

- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
A gyümölcskenyér sok országban népszerű ünnepi csemege. Egyes helyeken kelt tésztából készül, máshol marcipánnal sütik. Ha nem akarod túlbonyolítni, válaszd a sütőporos változatot. Minél többféle magvat, aszalt gyümölcsöt teszel a sütibe, annál finomabb és mutatósabb lesz. Szépen becsomagolva gasztroajándéknak is kitűnő.
Karácsonyi gyümölcskenyér recept
Hozzávalók 16 szelethez
- 25 dkg liszt
- 20 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 8 dkg mazsola
- 5 dkg dió
- 5 dkg mandula
- 5 dkg étcsoki
- 5 dkg tojás
- 2 evőkanál rumaroma
- 1 db citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket keverd össze, majd locsold meg a rumaromával. Tedd félre addig, amíg összeállítod a tésztát. A tojásokat keverd ki jól a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Szitáld bele a sütőporral, sóval vegyített lisztet, majd rakd bele a citromhéjat is.
Forgasd a gyümölcsöket és az aprított magvakat lisztbe, hogy nem süllyedjenek le a tészta aljába. Keverd hozzá a masszához, majd egyengesd egy kivajazott, kilisztezett, őzgerincformába. Süsd meg 170 fokon 45-50 perc alatt. Ha a tűpróba során a sütibe szúrt késre nem ragad massza, elkészült. Vedd ki a sütőből, majd porcukorral megszórva kínáld.
Még több recept