Igazi, foszlós kakaós csiga
A frissen sült kakaós csiga nemcsak a péknél finom, ha otthon készíted, akkor talán még jobb!
A kelt tésztából készült, omlós, foszlós tekercseknek senki sem tud ellenállni, a kakaón kívül töltheted őket fahéjjal, dióval vagy ezek kombinációjával is.
Egy kiadós leves és egy tál friss kakaós csiga igazi komplett ebédet adhatnak.
Kakaós csiga
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg kakaópor - cukrozatlan
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 3,5 dl tej
- 2 dl tej és egy csapott evőkanál cukor az élesztő felfuttatásához
- 2 tojás
- 1 rúd vanília
Elkészítés ideje:
120 perc.
Elkészítés menete:
Nem túl meglepő módon a kelt tésztához fel kell futtatnod az élesztőt, tehát keverd el langyos, cukros tejjel, helyezd meleg helyre negyed órára, azalatt elvileg szépen felfut majd.
Így a 15 perc alatt lesz időd a többi előkészületre: a tojásokat válaszd ketté, a sárgájákat keverd simára a cukorral, add hozzá a vaj 70%-át, vagyis hét dekát, majd szitáld hozzá a lisztet és keverj hozzá két és fél deci tejet.
Mire mindez összeáll, felfut az élesztő, keverd az egészhez azt is, majd fedd le egy lazán szőtt konyharuhával, és tedd egy órára meleg helyre kelni. Miután letelt az egy óra, felezd meg a tésztát, nyújtsd a két felet nagyjából egy centiméter vastagra, kend meg őket a maradék vajjal és szórd meg a cukorral elkevert kakaóval, aztán tekerd fel. Ha végeztél mindkettővel, szeleteld egységes vastagságú karikákra, majd sütőpapírral bélelt tepsiben helyezd el ezeket. A sütőt melegítsd elő 175 fokra, a maradék tejbe kapard bele a vaníliát. Ha elég meleg a sütő, told be a csigákat, és sütés közben kenegesd a vaníliás tejjel.
Csoki csoki hátán
Gombóc Artúr kedvenc édessége nemcsak magában, hanem süteménnyel kombinálva is mennyei.
OLVASD EL EZT IS!

- gyümölcs
- eper
Tavaszi epertorta hétköznapokra is

- cukor
- észak-amerika
Isteni pekándiós pite

- rizs
- hagyomány