Kakaós tekercs egyszerű kelt tésztából: legalább olyan jó, mint a csiga
A házias kelt tésztáknak mindig nagy sikerük van. Csiga helyett csábító tekercseket is készíthetsz.

kakaos-kelt-tekercs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A foszlós kakaós tekerccsel biztos sikerre számíthatsz. Ezzel a kelt tésztával nem nehéz bánni, csak arra figyelj, hogy alaposan dolgozd ki, és várd meg, míg jól megkel. A vajas, kalácsra nagyon hasonlító tészta kicsit tömörebb, és jó laktató. Ha van dagasztógéped, még egyszerűbb lesz a dolgod. 

Kakaós tekercs kelt tésztából

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 20 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál kakaópor

A tetejére

  • tej
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot rakd egy deci langyos tejbe, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, azaz várd meg, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szórd egy tálba, keverd hozzá a sót, add hozzá a tojást, a puha vajat, a maradék langyos tejet és a felfutott élesztőt. Dolgozd össze, addig dagaszd, amíg el nem válik a táltól, és le nem jön a kezedről. Takard le, és keleszd körülbelül 45 percig. 
 

Közben a töltelékhez a vajat olvaszd fel, keverd össze a cukorral és a kakaóval. A duplájára kelt tésztát rakd lisztezett felületre, és nyújtsd vékonyra. Tekerd fel a hosszanti oldalánál kezdve, majd vágd tetszés szerinti vastagságúra. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tekercsek tetejét tejjel, és keleszd még 20-30 percig. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. 
Kakaós csigát is készíthetsz otthon, finom puha és foszlós lesz. 

Ezt is szeretjük