Jamie Oliver 3 kedvenc olasz sütije
Ismerj meg három finom süteményt, melyet Jamie Olaszországból hozott. Bár sok hozzávalójuk van, nem nehéz elkészíteni őket.
Ha olasz süteményről van szó, akkor valószínűleg neked is a tiramisu vagy a profiterol jut eszedbe. Pedig ennél jóval színesebb a paletta.
Jamie Oliver bemutatja kedvenc talján édességeit, melyeket egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és a télbe egy kis napfényt csempésznek.
Fügetorta
Hozzávalók a tésztához:
- 125 g vaj
- 100 g porcukor
- 250 g sima liszt
- 1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 nagyméretű tojás
- 2 evőkanál hideg tej vagy víz
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 15 megmosott egész füge
- 30 g porcukor
- 2 evőkanál víz
- 2 szál friss kakukkfű letépkedett levelei
- 1 narancs lereszelt héja
A mandulakrémhez:
- 300 g megtisztított egész mandula
- 50 g sima liszt
- 250 g sózatlan vaj
- 250 g porcukor
- 2 lazán felvert, nagy tojás, lehetőleg tanyasi
- 1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
- 1 evőkanál grappa
Vajazz ki egy 28 centi átmérőjű tortaformát. A tészta elkészítéséhez keverd krémmé a vajat, a cukrot és a sót, gyúrd össze a liszttel, a vanília kikapart magjaival, a reszelt citromhéjjal és a két tojássárgájával. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsd fel hideg tejjel vagy vízzel. Gyengéden paskolva dolgozd golyóbissá a tésztát, azután lisztezd be egy kicsit. Csomagold folpackba, és legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe. Béleld ki vele a tortaformát. Tedd a fagyasztóba egy órára. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a tortaalapot körülbelül 12 percig, vagy amíg világos aranyszínű nem lesz.
A mandulakrém elkészítéséhez a konyhai robotgépben őröld porrá a mandulát, és a liszttel együtt tedd egy tálba. Dolgozd össze könnyű krémmé a vajat a cukorral. Add hozzá a mandulához a lazán felvert tojással, a vaníliamagokkal és a grappával együtt, és keverd simára az egészet. Legalább fél órára tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Vágd le a fügék szárát, a tetejüket vágd be kereszt alakban, majd hüvelykujjal nyomkodd meg a gyümölcsöket az alapjuknál, hogy szépen szétnyíljanak.
Kanalazd a lehűtött mandulakrémet az elősütött tortaalapba, aztán könnyed mozdulatokkal nyomkodd a krémbe a fügéket, felhasított végükkel felfelé. A cukrot forrald fel a vízzel, és a kész szirupot spricceld a fügékre. Darabold durvára a maradék mandulát, és a kakukkfűlevelekkel és a reszelt narancshéjjal együtt szórd meg vele a tortát. Előmelegített sütőben süsd 40 percig, vagy amíg a mandulakrém megszilárdul, és kívül aranyszínű lesz, de belül még puha. Hagyd hűlni legalább 30-40 percig. Kissé felvert tejszínnel kínáld.
Bolognai polentás-almás sütemény
Hozzávalók:
- 100 g kukoricaliszt
- 200 g átszitált sima liszt
- 100 g zsemlemorzsa
- 100 g porcukor
- 500 ml magas zsírtartalmú tej
- 3 nagyméretű tojás fölverve
- 100 g méz
- 50 ml olívaolaj
- 100 g szárított, feldarabolt füge
- 100 g mazsola
- 500 g darabolt, kemény húsú alma
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 narancs lereszelt héja
- diónyi vaj
- 2 citrom lereszelt héja
- 1 kávéskanál só
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy 28 centi átmérőjű, szétkapcsolható tortaformát. Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet, a sima lisztet, a zsemlemorzsát és a cukrot. Egy másik tálban keverd össze a tejet, a tojást, a mézet és az olívaolajat. Öntsd a nedves keveréket a száraz keverékhez, és az egészet gondosan dolgozd össze. Add hozzá a fügét, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a sót, és forgasd át újra.
Öntsd a keveréket a tortaformába, és az előmelegített sütőben süsd 50 percig. Közben kísérd figyelemmel - lehet, hogy le kell majd fedned alufóliával, ha a széle nagyon barnulna. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. Feltétlenül melegen edd!
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Firenzei rizstorta
Hozzávalók:
- 1 adag tortatészta
- 60 g vaj
- 2 vaníliarúd
- 350 g rizottónak való rizs
- 3 evőkanál porcukor
- 3 narancs lereszelt héja
- 1 borospohárnyi fehérbor
- 1 liter magas zsírtartalmú tej
- 2 nagyméretű tojás fölverve
- 2 evőkanál porcukor
Készíts tortaalapot az első receptben olvasott módon.
Végy elő egy megfelelő méretű, magas, vastag falú edényt, melynek fedője is van, és lassan olvaszd föl benne a vajat. Hosszában vágj félbe egy vaníliarudat, és egy kés hegyével kapard ki mindkét feléből a magokat. Keverd el a vaníliamagvakat a vajjal. Lassú tűzön még egy percig kavargasd, majd add hozzá a rizst, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Állítsd a lángot közepesre, még egyszer jól forgasd össze a hozzávalókat, és öntsd hozzájuk a bort.
Állandó keverés mellett addig forrald, amíg a bor teljesen el nem párolog belőle. Most apránként öntsd bele a tejet. Gyakran kavargatva gyöngyöztesd lassú tűzön körülbelül 15 percig. Nem kell teljesen puhára főznöd, mert még bekerül a sütőbe is, de meglehetősen folyékonynak kell maradnia. Hagyd a rizspudingot kicsit lehűlni, csak ezután dolgozd bele a két fölvert tojást. Öntsd a tortaalapba, hints rá porcukrot, és süsd 20 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz. Tálaláskor tejszín és tejföl keverékét kanalazd a tetejére, és szórd meg reszelt narancshéjjal.
A recepteket a Park Kiadó engedélyével közöltük.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény