Puha ír krumplis lepény gyúrt tésztából: reggelire vagy szaftos húsok mellé is tökéletes
Ez a sós ír krumplis lepény tökéletes reggelire vagy köretnek, ugyanis puha, omlós és nagyon finom.

A gyúrt tésztából készült ír vagy skót krumplis lepény neve megtévesztő, angol nyelvterületen ugyanis ezt is scone-nak hívják, pedig nem sok köze van az édes angol pogácsához. Inkább egy vastag tésztájú palacsintára emlékeztet, amiből már néhány darab is elég, hogy eltelítsen.
Ír krumplis lepény (scone)
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg krumpli
- 12 dkg liszt (amennyit felvesz)
- 3 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 tesákanál só
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. Ha már szoba-hőmérsékletű, add hozzá a tojást, a vajat, a sütőport, és fokozatosan annyi lisztet, hogy jól gyúrható, tésztát kapj. Dolgozd össze, majd formálj belőle két gombócot. Lisztezett deszkán nyújtsd ki őket kör alakúra, és vágd a köröket négy-négy cikkre. Serpenyőben kis lángon oldalanként öt perc alatt süsd meg a lepényeket. Sütőben 200 fokon is kisütheted őket, ebben az esetben negyedóra kell nekik.
A hagyományos magyar konyhában is régóta készítenek hasonló ételt: a krumplilaska egyszerű, olcsó finomság.
Régi, szerény finomság a nagyi konyhájából: a krumplilaska filléres, de isteni
Egyszerű alapanyagokból kerül a csoda az asztalra, amit magában is jólesik falatozni, de édes vagy sós töltelékkel is kipróbálható.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció