Így készül a tökéletes töltött káposzta
Sokáig eláll, és újramelegítve csak még finomabb lesz. Igazi laktató, téli finomság, és olyat is tudunk, ami 30 perc alatt kész.
A töltött káposztáról zenghetnénk ódákat, de fölösleges lenne, hiszen bizonyára te is jól ismered.
Ha a készítésével kapcsolatban azonban vannak még kétségeid, vagy szeretnéd megtudni, hogy a hagyományoson kívül milyen töltelékek léteznek, akkor most választ adunk.
Klasszikus töltött káposzta
Hozzávalók:
- 80 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg darált sertéshús
- 8 savanyított káposztalevél
- 8 dkg rizs
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 fej hagyma
- 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 csipet őrölt köménymag
- 1 mokkáskanál szárított majoránna
A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a szalonnát kockázd fel, a káposztalevelekről vágd le a nagyobb ereket, de vigyázz, nehogy kiszakadjanak. A szalonnát pirítsd meg, és add hozzá a darált húshoz, majd pirítsd meg a hagymát is, és annak a felét is keverd a húshoz. A maradékot keverd el egy kávéskanál pirospaprikával, öntsd fel 1 dl vízzel, és öntsd hozzá a savanyú káposzta feléhez. A darált húshoz add hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, egy kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd.
A masszából formálj kis gombócokat, és töltsd bele őket a káposztalevélbe úgy, hogy a levelek széleit behajtod, majd az egészet feltekered. Egy lábas aljára tedd a paprikás savanyú káposztát, erre rakd a töltelékeket, végül borítsd be az egészet a megmaradt savanyú káposztával. Lassú tűzön főzd puhára egy óra alatt. Ezután szedd ki a töltelékeket, és a káposztát rántsd be úgy, hogy olajon megpirítod a lisztet, felöntöd két deci hideg vízzel, és ezt hozzáforralod a káposztához. Tedd vissza a töltelékeket, és tejföllel meglocsolva tálald.
Töltött gombás káposzta
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 12 savanyúkáposzta-levél
- 5 dkg reszelt sajt
- 4 evőkanál olaj
- 3 evőkanál búzadara
- 3 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
A gombát szárával együtt vágd vastag szeletekre, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel egy kevés olajon, fedő alatt párold puhára. Ha kézmelegre hűlt, keverd bele a felvert tojást és a búzadarát, majd hagyd pihenni 10 percig. A káposztalevelekről vágd le a vastagabb ereket, majd töltsd bele a gombás masszát. A gombócokat tedd egy tűzálló tálba, takard be a reszelt sajttal és a tejföllel, majd lefedve párold a sütőben puhára.
Zöldséggel töltött káposzta
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 20 dkg spárga
- 2 pohár főzött rizs
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál light vaj
- 1 konzerv kukorica
- 1 húsleveskocka
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- pirospaprika
- só
- bors
Szedd le a káposzta leveleit, és pár percre áztasd vízbe, hogy rugalmasabb legyen. A spárgát párold félpuhára, és darabold fel. A hagymát szeleteld fel, pirítsd meg egy kevés vajon, majd add hozzá a kukoricát és a felvágott paprikát, majd az egészet pirítsd össze. Ezután add hozzá a rizst és a spárgát, majd ízesítsd a fűszerekkel. A masszából formázz golyókat, és töltsd őket a káposztalevelekbe. A gombócokat tedd forró, húsleveskockás vízbe, és főzd őket 30 percig, végül add hozzá a sűrített paradicsomot.
Anyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?
Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. február 19. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Virslivel töltött, gyors káposzta
Hozzávalók:
- 8 kisebb savanyúkáposzta-levél
- 8 vékony szelet bacon
- 4 pár virsli
- só
- köménymag
A káposztalevelekről óvatosan vágd le a vastagabb ereket, majd sós, köménymagos vízben forrald öt percig, és csöpögtesd le. Mindegyik levélre tegyél egy-egy lebőrözött virslit, szorosan tekerd be őket, majd mindegyikre csavarj rá egy szelet bacont is. Tedd a göngyölegeket előmelegített sütőbe vagy grillsütőbe, és süsd 10-12 percig, többször átforgatva őket.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség