Így készül a tökéletes karácsonyi pulyka
Próbálj ki új fogásokat a karácsonyi menühöz! Készítsd el a hagyományos amerikai pulykasültet, amit akár napokig is fogyaszthatsz!

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt 2018 fergeteges jazzkoncertjére a Sárik Péter Trióval! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj ezektől a tippektől: látható lesz a különbség (x)

beauty and style

Erre jó egy melltartó és egy ragasztópisztoly: 3 szuper ötletet mutatunk »

Esküvői dekorációk fenyőággal - Télies és romantikus »

Tökéletes frizura körkefe nélkül: dús és fényes lesz így a haj »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A töltött káposzta és a rántott hal mellett manapság nálunk is egyre gyakoribb a pulykasütés karácsony napján. Joggal hiheted, hogy csak be kell tenni a sütőbe, és magától megsül, de a pulyka az egyik legérzékenyebb húsfajta, tökéletesen elkészíteni nem könnyű feladat.

Így csak akkor vállalkozz rá, ha sok türelmed van, és nem bánod a sürgés-forgást, amit megkövetel magának.

Karácsonyi pulyka

Hozzávalók a pácléhez:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg só
  • 5-6 cm gyömbér
  • 4 szegfűszeg
  • 4 csillagánizs
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 3 evőkanál méz
  • 3 teáskanál egész feketebors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál mustármag
  • 1 nagy narancs
  • 1 rúd fahéj
  • 1 teáskanál egész kömény
  • fél csokor friss petrezselyem

Hozzávalók a pulyka sütéséhez:

  • 1 darab 5 kg-os pulyka
  • 8 dkg vaj
  • 2 darab negyedekre vágott alma

A pulyka belsőségeit szedd ki - vagy vásárold meg már eleve így -, és kívül-belül alaposan mosd meg. Arra figyelj, hogy akkora pulykát vásárolj, ami befér a sütődbe.
Végy egy nagy lábost, esetleg egy vödröt vagy lavórt, és engedd fel 6 liter vízzel. A gyömbért vágd hat egyforma darabra, és tedd bele. A narancsnak a levét facsard ki, és a leszedett héjával együtt keverd a vízbe. A hagymát ne hámozd meg, csak negyedeld fel. Szórd bele a felaprított petrezselymet, és keverd a vízbe az összes pácléhez való hozzávalót.

Tedd bele a pulykát. Ha nem lepi el a víz, engedj még bele. A pulyka lábait, szárnyát húzkodd meg óvatosan, hogy a páclé mindenhol érje a bőrét. Takard le a tetejét, és hideg helyen, például kamrában vagy az erkélyen hagyd állni egy napig. Így az ízek jó alaposan beivódnak a bőrbe, ettől lesz igazán finom.

Másnap, sütés előtt 1-2 órával vedd ki a pulykát a pácból, és papírtörlő segítségével óvatosan itatgasd le róla a pácot. A bőre alatt kend be vajjal, ettől lesz igazán szaftos, de vigyázz, nehogy kilyukaszd a bőrét. A belsejébe tedd bele az almadarabokat. A pulyka lábait egy madzaggal kötözd össze, így szép alakúra fog megsülni, és könnyebb lesz tálaláskor szeletelni. Egy tepsit vajazz ki, és helyezd bele a pulykát. Itt is lényegi rész a pulyka mérete, rendesen bele kell férnie, nem szabad szorulnia.

A madár sütése egyenes arányban áll a súlyával. Tehát egy 5 kg-os pulykát nagyjából három és fél, négy órán keresztül süss. Ebbe már bele van kalkulálva az a plusz fél óra, amikor fólia nélkül megpirítod.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, ha gázsütőd van, akkor négyes fokozatra. Tedd be a fóliával letakart pulykát, és kezdd el sütni. Minden félórában locsold meg a saját szaftjával, amit eresztett. Az utolsó órában már nagyon figyelj, időnként szúrd meg villával, hogy már puha-e. Erre azért van szükség, mert a hús nagyon hamar kiszáradhat. A sütés utolsó 20-30 percében vedd le a fóliát, és pirítsd meg a pulyka bőrét.

Blog.hu ajánló