A klasszikus hollandi mártás receptje egy sztárséf trükkjeivel - Így lesz könnyű, selymes
Az ízletes, meleg, vajas hollandi mártással sokféle fogást feldobhatsz. Ezzel a recepttel nem fogsz hibázni.

A klasszikus hollandi mártás receptje egy sztárséf trükkjeivel - Így lesz könnyű, selymes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zöldségekhez, halakhoz, sültekhez, tojásételekhez jó választás a klasszikus, kicsit savanykás hollandi mártás. Így, spárgaszezonban különösen nélkülözhetetlen. A franciák imádják, a négy alapmártás egyike, készülhet tejszínnel vagy vízzel is. Ízesítheted mustárral, zöldfűszerekkel, babérlevéllel, jó minőségű fehérborral.

Hollandi mártás recept

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál víz
  • 1 teáskanál citromlé
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvaszd fel és tedd félre, de arra ügyelj, hogy ne hűljön ki. Egy közepes méretű lábost tölts meg félig vízzel, majd forrald fel. Rakj rá egy tűzálló tálat. Fontos, hogy az edény ne érjen bele a vízbe. Tedd bele a tojássárgáját, add hozzá a vizet, és vízgőz felett, állandóan kevergetve, három-négy perc alatt dolgozd jó sűrűre. Akkor jó, ha legalább kétszeresére nő a térfogata. Figyelj arra is, hogy ne forrósodjon túl a tojás, különben kicsapódik. Érdemes inkább rövid időre levenni a tűzről.
Ha kész, húzd le a lángról, majd részletekben dolgozd bele a vajat, utána ízesítsd citromlével, sóval, borssal. Töltsd tálkába, és melegen kínáld.

Ezt is szeretjük