Hegyvidéki rakott krumpli dupla adag sajttal és sok hagymával: egy adagtól jóllaksz
A krumpli és a sajt kombinációja nem újdonság, de ez a változat mégis különleges.
A laktató egytálétel, a tartiflette, a francia Savoya megyéből származik. A híres helyi sajt, a Reblochon adja meg a hegyvidéki rakott krumpli karakterét. A bacontől még laktatóbb, a tejszíntől még szaftosabb lesz. Ha nem tudsz Reblochont beszerezni, más, lágy, zsíros, penészes sajt is megteszi.
Hegyvidéki sajtos rakott krumpli
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 45 dkg (Reblochon) sajt
- 25 dkg bacon
- 2 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 dl fehér bor
- só a főzőlébe
- bors
Elkészítés:
A krumplit főzd sós vízben 15-20 perc alatt majdnem teljesen puhára. Pucold meg, majd tedd félre, hogy lehűljön, és karikázd fel vékony szeletekre. A bacont pirítsd meg egy serpenyőben, majd rakd hozzá a kis darabokra vágott hagymát, és kicsit később dobd hozzá a fokhagymát. Amikor aranybarna, öntsd hozzá a fehérbort, és főzd addig, amíg a folyadék el nem párolog.
Rétegezd a krumplit, a bacont és a hagymát vajjal kikent tepsibe. Locsold meg a tejszínnel, majd ízesítsd borssal. A tetejére rakd a szeletekre vágott Reblochon sajtot. Süsd sütőben 180 fokon 15 percig, vagy amíg a sajt aranybarnává nem válik.
A mediterrán rakott krumplit se hagyd ki! Padlizsános, paradicsomos, a tetejére pedig ínyenc besamelréteg kerül.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept