Vaníliás briós házilag
Így tényleg foszlós lesz
Ez az illatos házi briós még másnapra is friss marad. Vajjal, lekvárral megkenve, egy csésze kávéval vagy teával príma reggeli.

Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

Ez az app segít, hogy mindig hidratált legyél: figyelmeztet, mennyi vizet kell innod »

Zavarba ejtő fotókon pózol a 16 éves modell: az arca egy kislányé, de nőként néz a kamerába »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kontyos kalácsként is emlegetett péksütit semmivel nem nehezebb elkészíteni, mint bármely más kelt tésztát. A méricskélést ezúttal is végezheted kedvenc bögréddel. Szórd meg a házi brióst fahéjas cukorral, mákkal, csokival vagy akár magvakkal.

Házi briós

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 4 csésze liszt
  • 1 csésze vaj
  • 1/3 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze tej
  • 4 nagy tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt. Várj öt-tíz percig, amíg felfut, tehát jócskán megnő a térfogata. Közben keverd össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, végül pedig a tojásokat. Jól dolgozd ki a tésztát. Ezt a műveletet dagasztókarral is végezheted. Akkor jó, ha a tészta hólyagos, és kissé lágy. A lényeg, hogy ne ragadjon. Takard le, és tedd 45-50 percre meleg helyre. 

Ha a tészta a duplájára kel, oszd 12-16 részre, és formázz apró cipókat. Sodord őket kétujjnyi vastag hengerré, és tekerd fel úgy, mint a csigát. Kend le a briósokat a felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és keleszd még 20 percig. Majd rakd 200 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 15 perc alatt süsd szép aranybarnára. 

Ezt is szeretjük