A tökéletes házi zsemle receptje: ropogós és foszlós a tésztája
A foszlós házi zsemlével a boltban vásárolt péksüti nehezen tudja felvenni a versenyt.
Ha már eleged van a szupermarketben vásárolt szikkadt zsemlékből, itt az idő, hogy megpróbáld saját magad otthon elkészíteni. A házi zsemle sütésében semmi ördöngösség nincs, csupán a kelesztésre kell figyelni. Nincs is jobb reggeli vagy vacsora, mint a még langyos zsemlét megkenni, és megpakolni mindenféle finomsággal.
Házi zsemle
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dl víz
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kristálycukor
- víz a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold langyos vízbe, adj hozzá egy kiskanál cukrot, és körülbelül 10 perc alatt futtasd fel, vagyis hagyd, hogy jól megemelkedjen. Addig a lisztet szitáld egy tálba, és add hozzá a sót, majd fakanállal keverd el benne az élesztős vizet. Dagaszd addig, amíg a tál oldaláról és a kezedről is könnyen leválik. Ekkor takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd.
Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át, és formálj belőle gombócokat. Helyezd őket egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és így keleszd további fél órát. A sütőt közben kapcsold be 180 fokra. Ha bemelegedett, a pihentetési idő pedig letelt, kend meg a zsemlék tetejét vízzel, és 20 perc alatt süsd őket aranybarnára.
Isteni finom kézműves kenyeret is süthetsz otthon, minimális munkával.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept