A tökéletes házi zsemle receptje: ropogós és foszlós a tésztája

A foszlós házi zsemlével a boltban vásárolt péksüti nehezen tudja felvenni a versenyt.

Házi zsemle receptje

Ha már eleged van a szupermarketben vásárolt szikkadt zsemlékből, itt az idő, hogy megpróbáld saját magad otthon elkészíteni. A házi zsemle sütésében semmi ördöngösség nincs, csupán a kelesztésre kell figyelni. Nincs is jobb reggeli vagy vacsora, mint a még langyos zsemlét megkenni, és megpakolni mindenféle finomsággal. 

Házi zsemle

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • víz a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold langyos vízbe, adj hozzá egy kiskanál cukrot, és körülbelül 10 perc alatt futtasd fel, vagyis hagyd, hogy jól megemelkedjen. Addig a lisztet szitáld egy tálba, és add hozzá a sót, majd fakanállal keverd el benne az élesztős vizet. Dagaszd addig, amíg a tál oldaláról és a kezedről is könnyen leválik. Ekkor takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd.

Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át, és formálj belőle gombócokat. Helyezd őket egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és így keleszd további fél órát. A sütőt közben kapcsold be 180 fokra. Ha bemelegedett, a pihentetési idő pedig letelt, kend meg a zsemlék tetejét vízzel, és 20 perc alatt süsd őket aranybarnára.
Isteni finom kézműves kenyeret is süthetsz otthon, minimális munkával.

Ezt is szeretjük