Aranyszínű, ropogós házi zsemle: nem kell ennél finomabb reggeli

Süsd otthon a zsemlét! Meglátod, sokkal finomabb lesz, mint a bolti.

Házi tejes zsemle
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A friss, ropogós, házi sütésű tejes zsemle a legfinomabb reggeli vagy uzsonna. Ha tudsz kelt tésztát készíteni, ezzel garantált a sikerélmény. A kelt tésztának az a legjobb, ha párás környezetben sül, így a sütőbe tegyél egy tál vizet, a zsemlék tetejét pedig kend meg vízzel, hogy szép színük legyen.

Házi tejes zsemle

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverd el a cukorral és a tojással, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld egy tálba, sózd meg, morzsold el a puha vajjal, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, és dolgozd jól ki. Letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.

Miután megkelt, vágd nyolc egyforma részre, és formázz belőle gombócokat. Sorakoztasd fel őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és újra letakarva keleszd további 20 percig.

Közben a sütőt melegítsd be 220 fokra. A sütő aljába tegyél egy tál vizet, hogy a párás környezetben jobban süljenek a zsemlék, a tetejüket pedig kend meg vízzel. Süsd őket nagyjából 10 percig, amíg pirulni kezdenek, ekkor a hőfokot tekerd lejjebb 200 fokra, és így süsd további öt percig.

 

Pirosra sült hagymás lepény: a foszlós tészta is megér egy misét

Foszlós kelt tésztán terül el a karamellizált hagyma és a mák, ez a kombináció mennyei lesz, érdemes letesztelni!

Elolvasom

Kép: Amarita / Getty Images

Ezt is szeretjük