Aranyszínű, ropogós házi zsemle: nem kell ennél finomabb reggeli
Süsd otthon a zsemlét! Meglátod, sokkal finomabb lesz, mint a bolti.

A friss, ropogós, házi sütésű tejes zsemle a legfinomabb reggeli vagy uzsonna. Ha tudsz kelt tésztát készíteni, ezzel garantált a sikerélmény. A kelt tésztának az a legjobb, ha párás környezetben sül, így a sütőbe tegyél egy tál vizet, a zsemlék tetejét pedig kend meg vízzel, hogy szép színük legyen.
Házi tejes zsemle
Hozzávalók 8 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2.5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A langyos tejet keverd el a cukorral és a tojással, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld egy tálba, sózd meg, morzsold el a puha vajjal, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, és dolgozd jól ki. Letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
Miután megkelt, vágd nyolc egyforma részre, és formázz belőle gombócokat. Sorakoztasd fel őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és újra letakarva keleszd további 20 percig.
Közben a sütőt melegítsd be 220 fokra. A sütő aljába tegyél egy tál vizet, hogy a párás környezetben jobban süljenek a zsemlék, a tetejüket pedig kend meg vízzel. Süsd őket nagyjából 10 percig, amíg pirulni kezdenek, ekkor a hőfokot tekerd lejjebb 200 fokra, és így süsd további öt percig.
Pirosra sült hagymás lepény: a foszlós tészta is megér egy misét
Foszlós kelt tésztán terül el a karamellizált hagyma és a mák, ez a kombináció mennyei lesz, érdemes letesztelni!
ElolvasomKép: Amarita / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- kelt tészta
- aprósütemény