A régimódi szalagos fánk bevált családi receptje: a rumtól lesz igazán könnyű és rugalmas
A farsang farkát ünnepeld meg saját készítésű szalagos fánkkal! Néhány praktikával biztosra mehetsz.

szalagos-fank
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régen a farsang csúcspontja húshagyó kedd volt, erre az alkalomra szinte mindenki sütött fánkot. Ha szeretnéd, hogy tökéletes legyen, akkor érdemes néhány alapszabályt betartani. Fontos, hogy a tésztához minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A lisztet szitáld át, hogy jó levegős tésztát kapj. Mindenképpen tegyél bele egy evőkanál rumot, mert így nem szívja magába annyira az olajat.

Szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 db tojássárga
  • 1 db tojás
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csipet
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy evőkanál porcukrot, morzsold bele az élesztőt. Várd meg, hogy szépen megemelkedjen, és habos legyen. 

Az átszitáld lisztbe tedd a tojást, a tojássárgát, a maradék két evőkanál porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót, a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot. Jól dolgozd össze, és a végén add hozzá a felolvasztott vajat, majd dagaszd szép fényesre. Ez legalább 10 percet vesz igénybe. Ha van a robotgéphez dagasztópálca, azzal sokkal könnyebb és gyorsabb. Meleg helyen keleszd a tésztát legalább a másfélszeresére.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, és kézzel nyújtsd ujjnyi vastagra. Nagy pogácsaszaggatóval vagy egy hét-nyolc centi átmérőjű pohárral szúrd ki. A nyújtódeszkán letakarva pihentesd még legalább fél óráig.
 

Egy lábosban forrósíts egy liter olajat, és hevítsd fel. A fánkok felső részét alulra fordítva rakd az olajba. Csak annyit tegyél bele, hogy kényelmesen elférjenek a fánkok egymás mellett, mert sütés közben kicsit még nőnek. Fedd le, és közepes lángon 35-40 másodpercig süsd, majd fordítsd meg. Ekkor már nem kell rá fedő. Amikor szép aranybarna, szűrőlapáttal szedd papírtörlőre. Lekvárral és porcukorral kínáld.
A fánkot baracklekvár helyett vagy mellett vaníliasodóval is tálalhatod.

Ezt is szeretjük