Így készítettek rétestésztát a régi asszonyok: a házinak nincs párja
Nézd meg, hogyan készíthetsz te is rétestésztát házilag!
Bár a boltban kapható rétestészta segítségével pofonegyszerűen készíthetsz sütiket, érdemes egyszer a hagyományos, házi változatot is kipróbálnod. A jó eredmény érdekében réteslisztet használj, a tésztába pedig lehetőleg sertészsírt tegyél. Ha ettől idegenkedsz, egy kicsit több vajjal is készítheted. A kész tésztát töltheted mákkal, almával, túróval, káposztával, vagy amivel szeretnéd.
Házi rétestészta
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg rétesliszt + a szóráshoz
- 5 dkg zsír (vagy 6 dkg vaj)
- 2.5 dl langyos víz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál ecet
- olvasztott zsír a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba. A közepébe az ujjaiddal vájj mélyedést, ebbe tedd először a zsírt, utána a tojást, és morzsold el. A vízben oldd fel a sót és az ecetet, add a liszthez, és jól dolgozd ki a tésztát. Legalább 15-20 percig gyúrd, amíg teljesen csomómentessé válik. Ekkor formázz belőle cipót. Tedd liszttel megszórt konyharuhára, a tetejét kend meg olvasztott zsírral, fedd le egy másik konyharuhával, és így pihentesd 45 percig.
A pihentetési idő végén a konyhaasztalt fedd le egy tiszta terítővel. Szórd meg liszttel, erre tedd a tésztát, és kezdd el nyújtani. Először sodrófával nyújtsd, utána a kézfejeddel, végül szép sorban a kezeddel húzogasd minden oldalát papírvékonyra. Bár a cél az, hogy ne lyukadjon ki a tészta, akkor sem kell elkeseredni, ha ez mégis megtörténik, a rétes így is finom lesz. A tészta akkor jó, ha már olyan vékony, hogy átlátszik. A vastag széleit vágd le.
Ha van kedved, ezeket gyúrd össze, és szintén nyújtsd ki. A kinyújtott tésztát kend meg olvasztott zsírral, oszd el rajta egyenletesen a tölteléket, és tekerd fel. Vágd akkora rudakra, hogy egy gáztepsiben egymás mellett elférjenek. Tedd őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokon nagyjából fél óra alatt süsd készre.
A leveles tésztát is bátran elkészítheted házilag: mutatjuk a módszert lépésről lépésre.
Gyors leveles tészta házilag, 4 hozzávalóból: a fagyasztóban sokáig eláll
Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle.
ElolvasomKép: Uros Poteko / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció