A legfinomabb házi must
Nem kell hozzá szüret, hogy elkészítsd
Nincs szükség több hold földre és szőlőprésre ahhoz, hogy friss, illatos mustot igyál otthon.

A legfinomabb házi must
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha máshol nincs rá módod, készíts házi mustot a konyhádban! Már egy-két kiló gyümölcsből is préselhetsz ki néhány pohár szüreti levet. Apró trükköket bevetve pedig az év bármely időszakában élvezheted a szőlő friss ízét.

Házi must

Hozzávalók 16 decihez

  • 3 kg szőlő
  • nátrium-benzoát
Recept idők

Elkészítés:

A szőlőt alaposan mosd meg, majd csepegtesd le. A fürtöket szemezd le, az egészségtelen részeket dobd ki. Rakd át egy nagyobb méretű, kisebb lyukú szűrőbe, és fakanál segítségével préseld ki a gyümölcs levét, azaz jól nyomkodd meg. Rögtön ihatod, de néhány nap alatt feltétlenül fogyaszd el, mert utána erjedésnek indul.

Ha akarod, a mustot télire is elteheted. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha üvegekbe rakva lefagyasztod a préselt levet, így szinte semmit nem veszít az íz- és vitaminértékéből. Ha kiveszed a mélyhűtőből, várd meg, amíg magától felenged. Másik megoldásként a friss mustot öntsd edénybe, forráspontig melegítsd, utána szedd üvegekbe, és a tetejére dobj késhegynyi tartósítószert. Tégy rá celofánt, légmentesen zárd le, majd hűvös helyen tárold.

Ezt is szeretjük