Isteni, házi mákos nudli receptje: a tésztát már a dédi is így készítette

A házi mákos nudli íze össze sem hasonlítható a bolti fagyasztottal, ráadásul egyszerűbb, mint gondolnád.

makos-nudli
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagymamáink általában a lekváros vagy a szilvás gombóc maradék tésztájából készítettek nudlit az unokák nagy örömére. A szükséges liszt mennyisége attól függ, milyen típusú krumplit használsz, ezért óvatosan, fokozatosan adagold a tésztához. Legfinomabb, ha frissen darálod hozzá a mákot is.

Házi mákos nudli

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál mák
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Az alaposan megmosott krumplit héjában főzd meg körülbelül fél óra alatt. Hideg vízben csak annyira hűtsd le, hogy kézbe tudd venni. Hámozd meg, törd össze, és hagyd teljesen kihűlni. Ekkor alaposan dolgozd össze a tojással, öt deka vajjal, sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. 


A tésztát oszd cipókra, nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és vágj belőle kétujjnyi hosszú, fél centi széles csíkokat. A darabokat egyenként sodord össze a tenyereddel, és rakd lobogó, sós vízbe. Ha a nudlik feljönnek a víz felszínére, várj még egy-két percet, és szűrd le. Egy kis serpenyőben olvaszd fel a maradék vajat, és locsold meg vele a tésztát. Frissen darált, porcukorral összekevert mákkal megszórva tálald.
A palacsintát is kipróbálhatod mákkal, ezúttal azonban a tésztába keverd az apró, fekete szemeket.

Ezt is szeretjük