Puha és isteni házi knédli pörköltekhez, sültekhez: jól magába szívja a szaftot

A csehek jellegzetes ételét, a henger alakúra formázott knédlit akár otthon is elkészítheted.

knedli-recept
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csehországban és Szlovákiában a knédli az egyik legkedveltebb köret. Kelt tésztából készül, finom puha, és otthon is bárki próbálkozhat vele. A knédlit ne főzd, hanem gőz felett párold! Remekül fagyasztható, így érdemes belőle egyszerre nagyobb adagot készíteni.

Házi knédli

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 dl víz
  • 1 mokkáskanál
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deciliter vizet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá két evőkanál lisztet, és futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Szórd hozzá a maradék lisztet, a sót, és önts hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Dagaszd meg, akkor jó, ha se nem lágy, se nem kemény. Keleszd a duplájára, majd gyúrd át a tésztát. Oszd három részre, és formázd henger alakúvá.
 

Egy nagy fazekat tölts meg félig vízzel, és kezdd el forralni. Rakj rá egy kisebb lábost vagy párolóedényt. Kend meg olajjal, és tedd bele a knédlit. Azt vedd figyelembe, hogy a tészta másfél-kétszeresére is megnő. Fontos továbbá, hogy a knédli ne érjen a gyöngyöző vízbe. Gőzöld 20-25 percig, majd takard le konyharuhával, amíg kihűl, és szeletelve kínáld. 
A szaftos, ropogósra sült kacsa remek választás a knédli mellé.

Ezt is szeretjük