A legfinomabb házi ketchup tartósítószer nélkül: sűrű és édes
Ha egyszer rákapsz a házi készítésű ketchupra, többet soha nem fogod a boltit vásárolni.

hazi ketchup
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az otthon készített ketchup nemcsak sokkal finomabb, mint a bolti, hanem a természetes összetevők miatt egészségesebb is. Ez a mennyiség három üvegre elegendő, így akár télire is elteheted, csak kanalazd jól elmosott, lecsöpögtetett befőttesüvegekbe, majd helyezd száraz dunsztba.

Házi ketchup receptje

Hozzávalók:

  • 3 kg friss paradicsom
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0.5 dl 10 százalékos ecet
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 0.5 evőkanál őrölt bors
  • ízlés szerint csípős paprika (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat mosd meg, a csumájukat távolítsd el, negyedeld fel, és tedd egy lábosba. Add hozzá az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, öntsd fel egy deci vízzel, és főzd addig, amíg a paradicsom szétesik. Ekkor botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd, és szűrd át, hogy sima és krémes legyen. Öntsd vissza a lábosba, és add hozzá a többi hozzávalót: a sót, a borsot, a felaprított vöröshagymát, a megmosott, de egészben hagyott zellerzöldet, a mustárt, az ecetet, a szegfűszeget és a fahéjat. Tedd vissza a tűzre, és főzd 30-40 percig, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Ha erősen szereted, a főzés vége felé vághatsz bele egy kevés csípős paprikát is. Ha készen van, még forrón kanalazd befőttesüvegekbe, és helyezd őket száraz dunsztba: csavard az üvegekre a tetejüket, állítsd őket pokrócokkal vastagon kibélelt ládába, amelynek a tetejét is fedd le, és ebben a környezetben hagyd őket állni egy-két napig, amíg kihűlnek. Ha már szoba-hőmérsékletűek, mehetnek a kamra polcára.

Tudtad, hogy a különböző típusú befőtteket és savanyúságokat más-más módon kell dunsztolni? A megfelelő technikáról itt olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük