Ropogós házi kenyér kefires tésztából: így nevelheted hozzá otthon a kovászt

A kovászos kenyér semmihez sem hasonlítható: készítsd el most kefires tésztából!

Házi kefires kovászos kenyér
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szívesen sütsz otthon péksütiket, és már a kelt tészta készítésével is könnyen boldogulsz, a következő szint, hogy magad süsd a kovászos kenyeret! A kefires kovász nevelése semmi mást nem igényel, csak türelmet, mert kell neki néhány nap, hogy meginduljon, de utána már egyből fel is használható, nem kell hetekig nevelgetni.

Házi kefires kovászos kenyér recept

Hozzávalók 1 darabhoz

A kovászhoz:

  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl kefir
  • 0.5 teáskanál cukor

A kenyérhez:

  • 35 dkg liszt
  • 1.5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál olaj
  • a kovász
Recept idők

Elkészítés:

A kefirhez add hozzá a cukrot és annyi lisztet, hogy galuskatésztára hasonlító állaga legyen. Fedd le, és hagyd szobahőmérsékleten erjedni. Nyáron, melegben akár 24 óra is elég lehet neki, télen valószínűleg két-három napra is szükség lesz hozzá. Akkor jó, ha a buborékos, vagy akár már enyhén habzik.

 

Ha kész a kovász, kanalazd egy nagy tálba. Add hozzá először a langyos vizet, keverd el, szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, fakanállal vagy kézzel keverd össze, és csorgasd hozzá az olajat. Dolgozd jól ki, formázz belőle cipót, takard le, és hagyd kelni 8-10 órát. Néhány óránként gyúrd át. A kelesztés végén a tetejét vágd be, tedd egy tepsibe, és 220 fokos sütőben 40-50 perc alatt süsd ropogósra. 

Ha megsütötted, egy-két szelet a kovászos uborka üvegébe is mehet belőle.

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni

Mi, magyarok szeretjük a savanyúságot, minden családban megvannak a nagy kedvencek, az egyik legnépszerűbb csemege a kovászos uborka, melynek elkészítése nem is olyan bonyolult - érdemes házilag eltenni.

Elolvasom

Kép: Alexandr Kolesnikov / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük